Aritmia poate fi prevenită prin controlul tensiunii arteriale și al glicemiei

Controlul presiunii sanguine și al glicemiei poate preveni blocările cardiace, o formă comună de aritmie, potrivit unui nou studiu, condus de cercetatorii de la UC San Francisco. Oamenii de știință au analizat datele a peste 6000 de pacienți finlandezi, iar astfel au descoperit că mai mult de jumătate din cauzele de aritmie sunt cauzate fie de tensiunea arterială crescută, fie de nivelul ridicat de zahăr din sânge, scrie medlife.ro. Blocul atrioventricular (AV) apare atunci când conducerea electrică dintre cele patru camere ale inimii este afectată, cel mai adesea prin fibroză sau scleroză. Mai mult, se simte ca și cum inima ar fi sărit peste o bătaie.

Aproximativ trei milioane de oameni din întreaga lume au stimulatoare cardiace, iar alte 600.000 de stimulatoare cardiace sunt implantate anual, mai menționează medlife.ro. Totuși, deși tratamentul obișnuit este o procedură cu risc scăzut, pot exista și complicații. De exemplu, generatorul de șocuri poate cauza infecții în inimă și în jurul ei. ,,Stimulatorul cardiac are foarte mult succes pentru ca poate gestiona imediat cazurile de bloc cardiac. In plus, tratarea hipertensiunii arteriale si mentinerea zaharului din sange la un nivel normal reprezinta o strategie utila de preventie”, spune Gregory Marcus, cardiolog, mai relatează medlife.ro.

Au fost identificati doi factori de risc care pot fi modificați direct, și anume o creștere la fiecare 10 milimetri a tensiunii arteriale sistolice a determinat o creștere a riscului cu 22%. De asemenea, creșterea glucozei cu un milimetru a generat un risc cu 19% mai mare de bloc cardiac. Se pare că 47% din cazurile de bloc cardiac ar putea fi evitate dacă tensiunea arterială și glucoza ar fi normale. ,,Aceste informații ar trebui să fie un motiv suficient ca persoanele cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris”, concluzionează Marcus.