”Adevăratul caracter al unui popor se vede în vremuri de grea încercare, definitorii pentru trecutul oricărei națiuni.
Astfel de momente șlefuiesc fibra din care este plămadit poporul, scriind totodată Istoria, așa cum nu mai fusesea ea niciodată până atunci.
Un asemenea moment este cel al Revoluției Române de la 1848, care a pregătit Unirea Principatelor Române și apoi Marea Unire de la 1918.
Din avântul revoluționar pașoptist s-a născut un cântec de luptă, melodia fiind compusă de Anton Pann, iar versurile semnate de Andrei Mureșanu.
”Deșteaptă-te, române!” a fost interpretat, pentru prima dată, acum fix 174 de ani, devenind imediat un simbol al unității mișcării revoluționare de atunci.
Interzis aproape jumătate de secol, românii l-au scandat iarăși în focul Revoluției din Decembrie ’89, iar în anul următor a devenit în mod firesc actualul Imn Național al României.
Simbol național cu puternice valențe patriotice, Imnul Național trezește de fiecare dată în orice român sentimente și emoții de nedescris. Alături de celelalte simboluri naționale – Tricolorul, Stema Țării și Sigiliul Statului Român, Imnul transmite neîncetat un mesaj de unitate națională și de luptă neobosită pentru libertatea de neam și țară.
Totodată, Ziua Imnului Național este și o bună ocazie pentru fiecare dintre noi de a rememora trecutul glorios al poporului român.
Și vă spun, cu mâna pe inimă, că sunt mândru că sunt român și mă mândresc cu iubirea necondiționată pe care o am pentru neamul meu și pentru Țara mea – România!
Iar astăzi, la fel ca în mai toate momentele cruciale ale istoriei noastre din ultimii 174 de ani, versurile imnului sunt cât se poate de actuale.
Într-o Europă aflată în plină efervescență politică și militară, cu un conflict armat la granița țării, noi trebuie „să dăm dovezi la lume/că-n aste mâini mai curge un sânge de roman”.
Avem datoria să demonstrăm în fața tuturor că știm și putem schimba destinul României pentru un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii copiilor noștri
Puterea stă în fiecare dintre noi și împreună în noi toți!
La Mulți Ani, români
La Mulți Ani, vrânceni
La Mulți Ani, focșăneni”