Cristi Valentin Misăilă: Se împlinesc astăzi 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, geniul literaturii românești

Să ne lăsăm sufletul îmbrățișat de recunoștință și să ne bucurăm astăzi de toate evenimentele culturale pregătite de Ziua Culturii Naționale.
?Manifestările vor începe cu evocarea personalității poetului Mihai Eminescu, de la ora 18.45, la bustul acestuia din Piațeta Teatru, unde se va depune și o coroană de flori!
?Ulterior, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani va avea loc evenimentul organizat de instituțiile de cultură din Municipiul Focșani, accesul fiind gratuit.
?Pe scena teatrului vor urca artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” care au pregătit un program special cu prelucrări folclorice din lirica de inspirație populară a poetului național, după care va avea loc un recital din lirica eminesciană susținut de Corul Municipal „Pastorala”.
?Momentele poetice vor fi asigurate de actrițele Paula Grosu și Cristina Cristian-Vrabie.
?De asemenea, vor fi premiați copiii care au avut cele mai bune lucrări la concursul „Scrisori către Eminescu” organizat de Centrul de Excelență Vrancea.
?Seara se va încheia cu un recital cameral susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Denumit „Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani”, momentul muzical va cuprinde exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine, de-a lungul celor trei secole scurse de la moartea marelui cărturar umanist Dimitrie Cantemir.
?Programul va include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu precum și creații de Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Grigoraș Dinicu și Ion Voicu.
?Cu această ocazie va fi lansat online un videoclip al uneia dintre creațiile muzicale incluse în program.
?Moderatorul evenimentului va fi directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, actorul Sorin Francu❗️
✅Fie să dăinuiască în veci Cultura Română❗️
✅La mulți ani tuturor celor care și-au dedicat viața slujirii ei❗️
Cristi Valentin Misăilă