“Monumentul funerar Maior Gh. Pastia”, la un pas de a fi clasat ca Monument Istoric

Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice a avizat favorabil în ședința din data de 24 iunie 2019, clasarea în grupa valorică B a ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” din Cimitirul Sudic, Focșani. Procedura de clasare se va finaliza prin publicarea în Monitorul Oficial al României a ordinului Ministrului Culturii și Identității Naționale. Odată cu publicarea ordinului de clasare, ”Monumentul funerar Maior Gh. Pastia” va fi înscris în Lista Monumentelor Istorice, iar monumentul memorial dedicat filantropului focșănean va beneficia de protecția legii și își va ocupa locul binemeritat în Patrimoniul Cultural Național.

Procedura de clasare a ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” a fost declanșată în anul 2017 de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, iar realizarea documentației de clasare a fost asigurată de Primăria municipiului Focșani printr-un expert atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. ”Monumentul funerar Maior Gh. Pastia” a fost realizat în prima jumătate a sec. XX de către meșteri pietrari greci: partea inferioară de către meșterul Nicolas P. Renieris, iar partea superioară reabilitată de către Nicolae Colios. Conform testamentului din noiembrie 1928, maiorul Gheorghe Pastia a cerut să fie înmormântat în cavoul din Cimitirul Sudic al mătușii sale Maria Botescu (Pastia).

În același cavou se aflau îngropați cei doi fii ai Mariei Botescu, verii lui Gheorghe Pastia: George și Mihail, eroi ai Războiului de Independență. ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” din Cimitirul Sudic îi este asociată o mare încărcătură și semnificație memorial-simbolică pentru municipiul Focșani fiind ridicat în memoria celui care, sub deviza “Nimic pentru mine, totul pentru neam și cultura lui”, și-a cheltuit averea și a finanțat construirea celor două așezăminte culturale emblematice ale municipiului Focșani: ”Teatrul Municipal” și ”Ateneul Popular”, monumente istorice clasate în Patrimoniul Cultural Național.

În ultimii ani, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a inițiat proceduri de clasare pentru mai multe construcții cu valoare de patrimoniu. În anul 2018 a fost declanșată procedura de clasare de urgență a Conacului Zamfirescu de la Faraoanele, comuna Vîrteșcoiu, în scopul salvării imobilului aflat în stare de degradare, având în vedere semnificația memorială a clădirii care a aparținut scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu. De asemenea, la “Biserica de lemn Sf. Treime a Schitului Buluc” din Jariștea procedura de clasare a fost declanșată în anul 2014, iar în același an, prin ordin de ministru, biserica a fost clasată în clasa valorică B, primind codul LMI VN-II-m-B-21099.