Acțiune de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare în sectorul feroviar

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității și cei ai Serviciului Județean de Poliție Transporturi Vrancea au desfășurat activități cu caracter preventiv pentru informarea și conștientizarea populaţiei cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în zona căilor ferate, precum și în zonele adiacente acestora.

Astfel, în data de 22 decembrie a.c., în stația CFR din municipiul Focșani și la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani, tinerii, adolescenții și alte categorii de cetățeni au fost informați despre importanța respectării regulilor de siguranță în incinta căilor ferate, a triajelor și în zonele adiacente ale acestora.  Totodată, polițiștii le-au oferit informații destinate prevenirii cazurilor de accidentare în sfera transporturilor feroviare.

Sfaturi pe această linie au primit în cursul lunii decembrie și elevii și cadrele didactice ale mai multor unități de învățământ de pe raza municipiilor Focșani și Adjud, precum și a localităților Vidra și Mărășești.

În cadrul activităților desfășurate, tinerii  au fost invitați să scaneze codul QR din afiș și din pliantele primite, cu ajutorul căruia au putut vizualiza un material video care prezintă, în mod simbolic, efectele electrocutării asupra a 3 emoticoane.

Accesați link-ul aici https://www.youtube.com/watch?v=arvB7yU-XEM

La activități au fost prelucrate situații din zona căii ferate în care, dacă nu sunt respectate măsurile de siguranță, se poate ajunge la accidentarea/decesul persoanelor, cum ar fi:

  • traversarea liniei ferate prin locuri nepermise
  • ignorarea indicatoarelor de avertizare cu privire la interzicerea accesului în zona de siguranță a căii ferate (situată pe o distanță de 20 metri de o parte și de alta a acesteia)
  • utilizarea telefonului mobil și a căștilor audio în timpul traversării liniei ferate sau în timpul urcării/coborârii din tren
  • interzicerea practicării unor jocuri în stațiile de cale ferată, revizii, depouri ori triaje

O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care le presupune escaladarea unui vagon de tren, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi).

De menționat este faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă aceasta, căderea de la înălțime poate produce traume grave!