Data de 18 octombrie este desemnată ca „Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Pentru marcarea zilei „Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”, în cursul acestei săptămâni polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați și ai C.P.E.C.A Vrancea au desfășurat activități informativ-preventive pe această temă cu elevi și profesori de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din orașul Panciu, de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu și Colegiul Tehnic Ion Mincu Focșani, precum și cu copiii din cadrul Centrelor de Asistență Socială din municipiul Focșani, care au avut loc la Modulul familial Forget me Not.
Elevii au fost informați cu privire la formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, modalităţile de racolare, profilul traficanților, legătura dintre traficul de persoane și cel de droguri, precum și cu privire la modalităţile de prevenire a picării în capcana acestora, informează reprezentanții IPJ Vrancea.
Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului de trafic și pentru fixarea recomandărilor preventive, la activități au fost prezentate filmulețe cu tematică și au fost distribuite afișe și pliante.
Traficul de persoane este sclavia erei moderne, iar la momentul actual este considerată a doua cea mai profitabilă afacere ilegală, după traficul de droguri. Unul dintre motivele pentru care această afacere este atât de profitabilă este faptul că o victimă poate fi vândută de nenumărate ori.
Aproape două treimi din traficul de persoane din Uniunea Europeană este reprezentat de exploatarea sexuală, urmat de exploatarea prin muncă și, în proporții mai mici, obligarea la cerșetorie și la comiterea de fapte ilegale, traficul de organe și țesuturi.
Recomandări preventive:
Ţi s-a făcut o propunere? Nu fi naiv, verifică în detaliu orice ofertă primită!
- verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.)
- pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă . Acesta trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (română).
- angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.
- evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: “şi alte tipuri de activităţi” sau “toate activităţile la cererea angajatorului”.
Te-ai hotărât să pleci? Lasă cât mai multe informaţii familiei!
- anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară
- stabileşte o parolă, pe care să o poţi folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme
- află numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă şi memorează-l
Ţi s-a oferit sprijin la plecare? Nu da nimănui actele de identitate!
- nu accepta să ţi se plătească drumul în credit sau cu împrumut
- nu accepta să pleci cu acte false
- nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică
- nu accepta locul de muncă oferit dacă acesta este în mod evident peste posibilităţile tale de pregătire profesională
- nu accepta să păstrezi secretă plecarea ta
Eşti deja în pericol? Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact!
- reţine orice informaţie privind locul în care te afli (adresă, telefon, nume, etc.)
- informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane
- transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, sms, etc.)
- încearcă să fugi din locaţia unde eşti ţinut/ă fără acceptul tău şi contactează instituţiile statului (poliţia, Ambasada, etc) sau persoanele care ar putea să-ţi ofere ajutor
Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?
– Poliţiei
– Misiunilor diplomatice ale României în străinătate
– Liniei Telverde 0 800 800 678
– Organizaţiilor neguvernamentale