AVERTIZARE METEO: Un nou ciclon polar va lovi România, temperaturi de până la -15 grade Celsius

România se pregătește să înfrunte un nou ciclon polar care promite să aducă temperaturi extrem de scăzute, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Ciclonul, care a provocat deja haos climatic în vestul și centrul Europei, va afecta întreaga țară în zilele următoare.

Elena Mateescu a explicat într-un interviu pentru Antena 3 CNN că maximele vor deveni negative în aproape toată țara, cu vremea schimbându-se dramatic începând de duminică.

În prima fază, jumătatea nordică a țării va resimți impactul ciclonului, urmând ca din 8 ianuarie, schimbarea vremii să se extindă în partea de sud a țării.

Ciclonul care a lovit deja vestul și centrul Europei a generat cod roșu de inundații în Franța, Cehia, Luxemburg și Olanda și a provocat vânt puternic și precipitații masive în Germania.

În cazul României, țara noastră va fi afectată de periferia ciclonului, care va aduce vânt puternic și viscol la munte, iar în vest și nord-vest, cantități mari de precipitații.

„De duminică seara o să consemnăm o schimbare în ceea ce privește și regimul de temperaturi, pentru că în jumătatea nordică maximele vor fi unele foarte coborâte, cel mult 3…4 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.

Săptămâna viitoare ne va surprinde cu o răcire semnificativă în toată țara, așteptându-se maxime negative, de -3…-4 grade.

Temperaturile minime vor fi foarte joase, în depresiuni urmând să coboare sub -10. Este posibil să se atingă chiar și -15 grade Celsius, a mai precizat directorul ANM.

Vremea rece se va instala și în zonele mai joase de relief din regiunile intracarpatice, unde minimele ar putea coborî sub -10 grade Celsius.

În aceste condiții, specialiștii recomandă cetățenilor să se pregătească corespunzător pentru a face față acestui val de frig.