COD GALBEN de ninsori viscolite și vânt puternic. Un val de aer rece va cuprinde România

În contextul unei ierni până acum anoste, meteorologii ne aduc vesti neliniștitoare. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat miercuri o avertizare de cod galben pentru Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi pentru vestul Carpaţilor Meridionali. Avertizarea, valabilă până vineri dimineaţă, prevede un vânt puternic, cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h la altitudini mari. Aici, ninsoarea viscolită va face legea.

Florinela Georgescu, director de prognoză la ANM, a dezvăluit la Digi24 că un front rece se apropie de țara noastră. Începând cu săptămâna viitoare, o masă de aer rece va învălui România, iar temperaturile vor coborî brusc, atingând limita înghețului.

În plus, codul galben nu se rezumă doar la intensificări ale vântului și ninsori viscolite. Până joi seară, la ora 22.00, meteorologii avertizează de precipitaţii moderate cantitativ în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Mureş sunt cele vizate.

Temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă, a precizat ANM.

Se vor acumula cantităţi de apă de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Deși temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei până la finalul săptămânii, cu maxime de până la 16 grade Celsius, Florinela Georgescu avertizează că o schimbare majoră de vreme se pregătește.

La începutul săptămânii viitoare sau duminică așteptăm o răcire a vremii, o revenire la normalul perioadei, la temperaturi care să coboare la limita înghețului în toate nopțile și chiar și pe timpul zilei, săptămâna viitoare, a declarat aceasta.

Masă de aer foarte rece care se află acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde temperaturile au fost foarte scăzute în ultimele două zile, tinde să se extindă și să influențeze și România.