Grupul Verzilor anunță: Parlamentul European o nominalizează pe Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror-șef european

Sursa foto:hotnews.ro
Sursa foto:hotnews.ro

Potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru în echipa de negociatori, Parlamentul European o nominalizează pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, scrie Digi 24. „Astăzi, conferința președinților din Parlamentul European a decis nominalizarea Laurei Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, pentru funcția de procuror-șef european la noul Parchet European (EPPO). Acum, urmează ca Parlamentul să cadă de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA”, se arată într-un documentul menționat anterior. Parchetul European va investiga și pune sub acuzare cazuri de corupție, fraude transfrontaliere cu TVA și infracțiuni împotriva bugetului UE, atunci când va începe activitatea – la finalul anului 2020. ,,Până acum, 22 de state membre s-au înscris în EPPO, câteva excepții notabile fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia și Ungaria”, se mai arată în comunicat.

„Parlamentul European transmite un mesaj puternic, că ia în serios lupta împotriva corupției, fraudelor și infracțiuninilor transfrontaliere susținând o persoană cu atâta experiență și expertiză. Laura Codruța Kovesi are un istoric greu de egalat în susținerea justiției și tragerea la răspundere a oficialilor pentru fapte de corupție, în ciuda numeroaselor încercări de interferență în munca sa a Guvernului PSD-ALDE. (…) Guvernul român, care acum încearcă să treacă legi pentru legalizarea d-efacto a corupției, încearcă să o discrediteze pe doamna Kovesi în fieare zi. Facem ape la țările din UE să arate că sunt de partea justiției și să nu cedeze presiunilor făcute de Guvernul român la selecția finală a procurorului șef european”, a susținut Ska Keller, co-preşedinte al grupului Verzilor din Parlamentul European.

La rândul său, Philippe Lamberts, co președinte al Verzilor, a adăugat că „este vital ca UE să arate că nu va ceda ingerințelor politice în lupta împotriva corupției și a fraudelor alegând-o pe Laura Codruța Kovesi”. Potrivit G4media, Ingeborg Grassle, Claude Moraes și Judith Sargentini sunt cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliului UE viitorul procuror-șef al Parchetului european, a decis joi Conferința președinților din Parlamentul European. Potrivit unor surse europene, echipa este formată din trei europarlamentari, dintre care doi sunt în favoarea Laurei Codruța Kovesi.