Rabla electrocasnice 2018: Cum vor putea accesa și folosi românii voucherele de câteva sute de lei

Sursa foto: buzaumedia.ro

La programul de finanțare Rabla pentru electrocasnice, oficializat de curând, înscrierile pentru primirea voucherelor de câteva sute de lei vor începe imediat ce autoritățile dau startul programului. Înscrierea se va face online, iar românii care vor primi aprobare vor avea la dispoziție 15 zile de la emiterea voucherelor ca să poată să le valorifice la cumpărarea unui frigider, a unei mașini de spălat sau a unui aparat de aer condiționat din clasa pentru care au primit voucherul.

Sursa foto: buzaumedia.ro

Programul Rabla pentru electrocasnice le oferă românilor care vor să scape de electrocasnicele vechi, mari consumatoare de energie, posibilitatea să le dea la schimb, la cumpărarea unora noi, pe vouchere de câte 200, 300 sau 400 de lei, după caz. Orice român care are domiciliul în România, nu are datorii la stat, are cel puțin 18 ani și un buletin sau o carte de identitate se va putea înscrie, atunci când autoritățile vor da startul, în programul Rabla pentru electrocasnice, reglementat prin Ordinul ministrului mediului nr. 1172/2018, apărut deja în Monitorul Oficial.

Cum va decurge, mai exact, toată operațiunea Rabla pentru electrocasnice? Acum că a fost oficializat, comercianții care vor să participe în program trebuie să se înscrie și să aștepte să fie aprobați de autorități. Abia apoi, când Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) dă startul înscrierilor, românii se vor putea înregistra efectiv pentru a primi aprobare în program.

Cum se vor face înscrierile? Printr-o aplicație online, care va funcționa în perioada respectivă și despre care nu știm mai multe detalii momentan, în afara informațiilor ce vor trebui furnizate la înscriere:

  • datele de identificare;
  • adresa de domiciliu;
  • adresa de e-mail și număr de telefon mobil valide, dacă acestea există;
  • declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată la bugetul  de stat și bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii;
  • acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate;
  • tipul de aparat care se va cumpăra şi eficienţa energetică a acestuia (A+++/A++);
  • o declarație pe propria răspundere că solicitantul se obligă să predea electrocasnicul eligibil vechi echivalent celui pe care vrea să-l cumpere (pe principiul: o mașină de spălat uzată pentru o mașină de spălat nouă, de clasa A++/A+++).

Atenție! Reamintim că singurele tipuri de aparate care vor putea fi cumpăratesunt: mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice din categoriile A++ și A+++.

Cine va introduce toate aceste informații va primi la final o confirmare de înscriere, dar asta nu va reprezenta aprobarea în program. Listele cu persoanele aprobate în program vor fi publicate apoi de AFM.

De la momentul emiterii, voucherele vor fi valabile 15 zile — așadar, persoanele aprobate vor trebui să se ducă la cumpărături și să valorifice voucherul la cumpărarea tipului de produs pentru care l-au primit, în magazinele înscrise în program.

Românii care au primit aprobare pentru finanțare vor semna la magazin contractul de finanțare și alte câteva documente, puse la dispoziție de comerciant (care va verifica oricum înainte dacă respectivul cumpărător chiar a primit aprobare). Desigur, de esența programului ține ducerea la schimb a unui electroncasnic vechi (frigider, mașină de spălat sau aparat de aer condiționat).

Cum anume se va face schimbul, respectiv dacă, fiind vorba de electrocasnice destul de mari, ridicarea vechilor aparate se va face gratuit, dacă vor trebui duse de cumpărător la magazin înainte sau se vor ridica apoi, când comerciantul livrează bunul cumpărat acasă — acestea sunt chestiuni neacoperite de ordinul ministrului. Cel mai probabil, lucrurile vor sta diferit de la un comerciant la altul.

 

Știri despre: ,