Vouchere de 150 de euro pe lună mamelor sau bonelor care au grijă de copiii de până la 3 ani

Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede acordarea unor vouchere părinților sau persoanelor care au grijă de copiii mici, de până la 3 ani, valoarea acestora fiind de 150 de euro pe lună. Noul act normative privind acordarea unor vouchere destinate părinţilor care au nevoie de servicii de asistenţă şi îngrijire pentru copii, este argumentată prin faptul că perioada de vârstă de la 2 ani la 3 ani a copilului nu este “acoperită” de nicio lege – când copilul împlinește 2 ani, mama trebuie să-și reia activitatea, iar până la 3 ani, copilul nu poate fi înscris la grădiniță, ci doar la creșă, unde sunt prea puține locuri, scrie legestart. Iniţiativa legislativă propune ca voucherele se fie acordate lunar, la cerere, şi să fie folosite pentru achiziţionarea integrală sau parţială a unor servicii de asistenţă şi îngrijire a copilului.

Mamele sau, după caz, persoanele care au în întreţinere copii cu vârsta de până la trei ani, beneficiază de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziţionării de servicii de asistenţă şi îngrijire a copilului. Voucherele se acordă lunar, la crere, fiind emise de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. Voucherele pot fi folosite pentru achiziţionarea integrală sau parţială a unor servicii de asistenţă şi îngrijire a copilului, care fac parte din următoarele categorii:

  • a) Creşe şi grădiniţe
  • b) Centre de petrecere a timpului liber care au spaţii destinate copiilor sub 3 ani
  • c) Bone care îşi desfăşoară activitatea conform Legii nr. 167/2014 privind exercitarea meseriei de bonă
  • d) Alte spaţii publice sau private care includ servicii de asistenţă şi îngrijire a copilului, autorizate să funcţioneze în acest sens.

Proiectul de lege stabilește că procedura de acordare a voucherelor şi modul de emitere vor fi publicate de către Ministerul Finanţelor Publice, după adoptarea finală a proiectului.

Știri despre: , ,