Scriitorul Ionel Bandrabur, omagiat la 97 ani de la naștere

Scriitorul păncean Ionel Bandrabur a fost omagiat duminică, 21 aprilie 2019, cu prilejul împlinirii a 97 de ani de la naștere, la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Crucea de Sus. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de pomenire și a fost sfințit monumentul funerar de la mormântul scriitorului, realizat de către Primăria Orașului Panciu. „Este o cinste pentru noi, cei din Crucea de Sus, să-l avem aici pe scriitorul Ionel Bandrabur! Să scrii peste 20 de volume, să fii ucenicul și discipolul lui Lucian Blaga, nu este un lucru ușor, dar mai ales să fii unul dintre preferații acestui mare filosof, iarăși nu este atât de ușor! De asemenea, să nu uităm că, din anul 2004, Ionel Bandrabur este inclus și în «Dicționarul general al literaturii române»!”, a spus preotul Daniel Merloiu, parohul Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Crucea de Sus.

Profesoara Maria Bandrabur a mulțumit comunității locale și primarului Iulian Nica pentru faptul că nu l-au uitat pe scriitorul care și-a dedicat întreaga sa operă orașului Panciu.  „Vă mulțumesc pentru faptul că l-ați prețuit cu adevărat, iar pe domnul primar, în mod deosebit, îl felicit că s-a ținut de cuvânt și a realizat acest monument funerar! La ora actuală, să găsești oameni care se țin de cuvânt e rar! Felicitări! Să vă dea Dumnezeu sănătate, să fim mereu uniți și să mai trăim asemenea clipe înălțătoare! Mulțumesc tuturor!“, a declarat soția scriitorului.

Monumentul funerar realizat la mormântul lui Ionel Bandrabur este placat cu granit negru și are inscripționat, ca epitaf, un citat din volumul Adevărul e în vin: „Țărâna mea din groapă va tresări fericită dacă va ști că, în orașul Panciu, pe care l-am iubit atât de mult, numele meu de podgorean și de scriitor se va bucura, peste ani și ani, de o statornică prețuire“. „Ionel Bandrabur a fost, este și va rămâne un reper cultural important al județului Vrancea și al orașului Panciu. A înnobilat această comunitate cu activitatea sa literară, dar și de profesor eminent. Generații de pănceni se mândresc, astăzi, cu faptul că Ionel Bandrabur le-a fost îndrumător și mentor, la fel și scriitorii vrânceni contemporani, care au cunoscut succesul în literatură și datorită marelui om care a fost Ionel Bandrabur! Mă bucur că am reușit să fim împreună în această zi! Avem cu toții datoria de nu-l uita pe Ionel Bandrabur, de a-i respecta memoria, de a-i citi opera, de a fi demni de moștenirea sprirituală pe care ne-a lăsat-o și, mai ales, de a iubi orașul Panciu, așa cum l-a iubit el până în ultima clipă a vieții sale! Dumnezeu să-l odinnească în liniște și pace!”, a afirmat primarul Iulian Nica.

Știri despre: ,