Vot final. Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Au început dezbaterile în Camera Deputaților.

Claudiu Năsui – USR

Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. Proiectul nu trebuia făcut pe genunchi, dar e bine că impozităm aceste pensii speciale. Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei.

Lia Olguța Vasilescu -PSD

Acest proiect de lege a trecut în unanimitate. Toate partidele din comisie au căzut de acord că trebuie impozitate. Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personal din viația civilă, primari, parlamentari, polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată.

Legea este consituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm.

Dacă legea pensiilor publice se va aplica, în 2021 nu va mai fi nevoie de pensie specială, pentru că cei care contribuie mult, vor avea și pensie mare.

Florin Roman – PNL

Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense.

Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării. Și mă bucur că am putut să facem această lege. Fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla.

Victor Ponta – Pro România

Pe 28 ianuarie încercam să îi conving pe cei de la USR că au un proiect neconstituțional și explicam că singura soluție e impozitarea. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică.

Acum, prin noul proiect se ia decizia corectă, impozitare și se elimină niște discrepanțe între cei care au pensii foarte mari și cei care au pensii mici. Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o.

Vreau însă să mă alătur domnului Roman și să salut miercurea albă, dar vreau să sărbătorim și joia albă în care dăm jos Guvernul care nu vrea să mărească pensii și alocații.

Botond Csoma – UDMR

De multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de partide în lupta politică internă și de fapt partidele nu aveau acest interes pentru a rezolva această problemă. Mă bucur că azi am ajuns la un consens pe acest subiect. În ianuarie, opinia UDMR a fost că dacă adoptăm o decizie de desființare trebuie să fie valabilă pentru toate pensiile speciale și de serviciu.

Noi, din acest motiv, atunci ne-am abținut de la votul final, dar era o impocrizie.

Petru Movilă – PMP

PMP a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Am avut un proiect de lege încă din 2016 dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi însă avem toți aceeași poziție. Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie, de a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect: ca pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii.

PMP va vota acest proiect de lege.

Varujan Pambuccian – minorități

Este bine să spunem că timpul acesta de pensii ca și tipul de indemnizații există în toată lumea democratică și au un sens. Au fost gândite de mult tocmai pentru că atunci când impui niște restricții trebuie să le compensezi. Iar categoriile de care vorbim fac obiectul unor restricții pe care le au.

În ceea ce privește felul în care s-a ajuns la discrepanțe enorme, intrăm în altă discuție și suntem de acord cu timpul impozitării progresive cu care venim azi. Este bine că am găsit o formulă după atâtea discuții, o formulă care să fie și constituțională.

Alfred Simonis – PSD

PSD a anunțat de la începutul anului că va vota împotriva acestei anomalii prin care unii beneficiază de sute de milioane de lei vechi. Mă bucur că există un consens pe această lege. Trebuie menționat că partidele au tot depus abrogări pe bandă rulantă deși știau că nu pot face abrogare. Fiecare grup prezent astăzi a votat măcar pentru o pensie specială.

Am văzut că sunteți supărați unii că am făcut pe repede înainte. Vă înțeleg supărarea că nu mai aveți motiv să ne certați că susținem pensiile speciale. Ne-am întâlnit în ultima perioadă de mai multe ori pentru a discuta această lege.

Parlamentul oferă astăzi Guvernului posibilitatea să ia banii de la aceste pensii speciale și să îi ducă în fondul de pensii să majoreze pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile pentru copii.

Știri despre: ,