Direcția de Sănătate Publică Vrancea anunță că a fost confirmat al patrulea caz de gripă din județ, la o persoană de 33 de ani, care a fost izolat la domiciliu. Celelalte trei cazuri au fost semnalate la doi vrânceni de 18 și respectiv 28 de ani, precum și la o tânără de 33 de ani. Toți pacienții au fost izolați la domiciliu. Gripa afectează anual între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc. Grupele cu risc includ femei însărcinate, copiii, cadre medicale si personal auxiliar, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi astmul bronșic și alte boli respiratorii; diabetul zaharat și alte boli endocrine; boli de inimă; boli de rinichi; boli de ficat; boli metabolice; boli neurologice și obezitate;
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.)
Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vascularecerebrale. Gripa se raspândește de la o persoană la alta prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut; prin contactul indirect, prin contaminarea mainilor cu picături sau secrețiile din nas sau gât ce se depun pe suprafețe, care apoi pot transfera virusul către alte persoane.
Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind structura vaccinului gripal pentru sezonul rece 2018-2019 din emisfera nordică, în vigoare şi pentru România, este următoarea:
- A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
- A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;
- B/Colorado/06/2017-like virus.
Protecția postvaccinală obținuta în urma administrării de un vaccin antigripal începe după 14 zile de la imunizare. Pentru limitarea răspândirii gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:
- spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
- acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
- dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutormedical. Evitați aglomerațiile (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.). Există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.
- nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. Dacă
- vizitați pentru a acorda îngrijiri unei persoane bolnave de gripă este recomandabil
- să purtați mască tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră. Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, îndepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută (minim 1,5 m).
Suntem în pragul epidemiei de gripă. Asta după ce autorităţile au constatat, ceea ce experţii le spuneau că se va întâmpla, că estimările au fost depăşite de numărul de îmbolnăviri. 25 de oameni au murit iarna asta de gripă.