Farmaciile vor putea cere autorizarea pentru a vinde online medicamente, începând din această lună

Sursa foto:openpr.com

Farmaciile vor putea, în sfârșit, să ceară autorităților să fie autorizate pentru a vinde medicamente online, începând din partea a doua a lunii aprilie 2019, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Posibilitatea de a vinde online medicamente care se dau fără prescripție a fost introdusă astă-vară, dar Ministerul Sănătății (MS) abia acum a oficializat condițiile în care se poate face acest lucru.

Sursa foto:openpr.com

Teoretic, farmaciile pot vinde online medicamente care se dau fără prescripție de la mijlocul lunii iulie 2018, însă, practic, autorizarea pentru a face acest lucru va putea fi cerută abia din data de 24 aprilie 2019, scrie avocatnet.ro. Condițiile în care se pot vinde online medicamente sunt detaliate în Ordinul MS nr. 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților farmaceutice. Actul a apărut marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 270 și 270 bis și se va aplica din 24 aprilie 2019. O primă condiție pentru funcționarea unei farmacii online va fi ca aceasta să aibă un spațiu de funcționare de minimum 10mp, în plus față de spațiul necesar farmaciei clasice. Totodată, aceasta va trebui să fie dotată, în esență, cu mobilier, aparatură pentru asigurarea și monitorizarea temperaturii și calculator legat la internet.

O altă condiție va fi ca site-ul să conțină, printre altele, o declarație de consimțământ pentru prelucrarea datelor personale și un chestionar, ambele urmând să fie completate de pacienți. Foarte important va fi ca site-ul să permită interacțiunea între pacienți și un farmacist înainte de vânzarea efectivă a medicamentelor. Practic, site-ul farmaciei online va fi considerat o „extensie virtuală” a unei farmacii obișnuite și acesta nu va putea fi folosit fără să existe un farmacist care să se ocupe numai de eliberarea online a medicamentelor fără prescripție.

Apoi, farmacia online va trebui să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul, mai scrie avocatnet.ro. Vânzarea online a medicamentelor va fi permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani. Altă condiție va fi ca pe site să se afiseze denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele vor trebui clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).

Important! Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată va putea cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.

Pentru a autoriza o farmacie online, Ordinul MS nr. 444/2019 prevede că va fi necesară trimiterea anumitor documente către autorități și o inspecție, procedură ce poate dura ceva timp. Concret, administratorul firmei și conducătorul unității vor depune, în format electronic, la direcția teritorială de sănătate publică, următoarele acte:

 • cererile-tip model 13 și 17 din anexa la ordinul MS;
 • schița spațiului din care să reiasă că farmacia online dispune de suprafața minimă de 10mp;
 • dovada că s-a trimis la Colegiul Farmaciștilor din România o notificare model 9 din anexa la ordinul MS;
 • autorizația de funcționare;
 • decizia de numire a farmacistului care se ocupă de eliberarea online a medicamentelor care se dau fără prescripție, plus:
 • certificatul farmacistului de membru al colegiului;
 • contractul individual de muncă al farmacistului ori dovada că acesta își exercită profesia în formă liberală;
 • fișa de atribuții a farmacistului, vizată de colegiu;
 • programul de funcționare al farmaciei online;
 • dovada plății taxei prevăzute de lege;
 • dovada asigurării transportului medicamentelor vândute online în condiții adecvate;
 • o declarație pe propria răspundere referitoare la respectarea acordului de logo semnat între România și Comisia Europeană.

Apoi, pentru ca farmacia online să poată funcționa, va fi necesară o inspecție. Practic, autoritățile vor trece în autorizația de funcționare mențiunea că farmacia poate vinde medicamente online în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul la care primesc decizia de conformitate a spațiului farmaciei online.

Știri despre: , ,