18 infracţiuni, amenzi de 33.000 de lei și material lemnos confiscat în valoare de peste 20.000 de lei

Sursa foto: ziare.com
Sursa foto: ziare.com

Săptămână încărcată pentru polițiștii vrânceni. Mai exact, în perioada 7 – 13 februarie 2019, ei au efectuat o serie de controale pe drumurile publice și în fonduri forestiere, în urma cărora s-au constatat 18 infracţiuni silvice şi s-au aplicat 49 de amenzi, din care 23 pentru încălcarea prevederilor Legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 33.000 lei.   Totodată, polițiștii vrânceni au dispus măsura complementară a confiscării cantității de 95,33 m.c. material lemnos, în valoare totală de 20.305 lei, precum și a unui autovehicul.

Sancționate au fost două societăți pentru neregulile constatate. Astfel, polițiștii de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice au constatat că, în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019,  o societate comercială din comuna Vrâncioaia a expediat cantitatea totală de 45,00 m.c. lemn rotund molid, emiţând 4 avize de însoţire primare, din locuri identificate prin coordonate geografice, altele decât cele corespunzătoare provenienței legale. Adeministratorul firmei a fost amendat cu 3.000 lei, iar întreaga cantitate de material lemnos în valoare totală de 5.730,48 lei a fost confiscată.

O altă societate comercială din comuna Paltin a fost amendată de polițiști cu 3.000 lei, iar cantitatea de 7,71 m.c de lemn rotund fag, în valoare totală de 1.504,68 lei a fost confiscată. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că la data de 28.01.2019, societatea a transportat, cu o autoutilitară, pe DN2D Bolotești, cantitatea de 5,54 m.c. lemn rotund fag, fapt ce nu corespundea cu volumul menționat în avizul de însoțire prezentat, în care era menționată cantitatea de 13,25 m.c. lemn rotund fag.

Cu dosare penale s-au ales trei bărbați pentru că au tăiat arbori fără drept dintr-un fond forestier. Primul dosar penal a fost întocmit de polițiștii din cadrul Postului de Poliție Nistorești după un control în fondul forestier de pe raza satului Romanești, comuna Nistorești, ocazie cu care au identificat în flagrant delict un bărbat, din comuna Tulnici, care ar fi tăiat fără drept dintr-un fond forestier 8 arbori.

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Năruja, au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat din comuna Năruja, județul Vrancea, a tăiat fără drept mai mulţi arbori din fondul forestier situat în punctul „Pârâul Sărat” și a sustras materialul lemnos rezultat. Acesta a fost depistat în urma unui control în fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Focşani, pe linia combaterii delictelor silvice.

Ultimul dosar penal a fost făcut de polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ploscuțeni pe numele unui localnic care în perioada 09 – 11 februarie a tăiat fără drept mai mulți arbori nemarcați în regim silvic din suprafaţa de fond forestier aparţinând unor vecini.