GORU – un râs mascul, capturat pe raza Parcului Natural Putna Vrancea, va fi relocat în afara granițelor României

Sursa foto:lifelynx.eu
Sursa foto:lifelynx.eu

Un râs mascul bine dezvoltat a fost capturat pe raza Parcului Natural Putna Vrancea, pe fondul cinegetic Condratu. Râsul a fost capturat în siguranță cu ajutorul unor cuști capcană, fiind deja transportat în zona de carantină. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului internațional LIFE Lynx prin care se urmărește salvarea populației de râs din Slovenia, Croația și Italia. Proiectul este coordonat de Serviciul Forestier Sloven și este susținut de Ministerul Mediului din România, facilitând implementarea activităților din proiectul european în țara noastră.

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – este organizația responsabilă de proiect din România, iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva colaborează în acest proiect, în baza unui protocol semnat la începutul lunii decembrie a anului 2018. Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice este o organizație non-guvernamentală implicată în cercetarea și conservarea faunei sălbatice din România, în principal cele trei specii de carnivore mari, urs, lup și râs.

România are o populație sănătoasă de râs și este considerată ca sursă principală pentru refacerea genetică a populației de râs din Slovenia, Croația și Italia, unde populația acestui prădător este în declin genetic. Parcul Natural Putna Vrancea este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a  Pădurilor –  Romsilva. Este situat în sud-estul țării, în județul Vrancea, și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 33.600 de hectare sunt  păduri. În parc se regăsesc numeroase specii de mamifere, printre care ursul, lupul, râsul, capra neagră, vulpea, bursucul, jderul de copac, cerbul, vidra, pisica sălbatică sau mistrețul. Circa 110 specii de păsări, din care 75 sunt protejate, au habitatul în parc, iar flora este alcătuită din circa 650 de plante superioare.

Știri despre: , , , ,