Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a desfășurat, în perioada 07 – 11 octombrie 2019, campania naţională privind respectarea de către beneficiari sau împuterniciți ai acestora a prevederilor Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și a prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii. Motivarea campaniei derivă din caracterul derogatoriu al Legii nr.52/2011 față de prevederile Codului Muncii și a necesității înțelegerii pe deplin a condițiilor și a domeniilor în care beneficiarii pot utiliza zilieri.
Obiectivul principal al campaniei de control s-a axat pe identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri și luarea măsurilor ce se impun în vederea respectării prevederilor legale, cât și creșterea gradului de conștientizare al beneficiarilor și zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor.
Inspectorii de muncă angrenați în desfășurarea acestei campanii au efectuat 24 acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 32 de neconformități față de prevederile legale, aplicându-se 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 20.000 lei. Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare, măsuri ce vor fi verificate cu ocazia controalelor viitoare.
„Dintre neconformitățile constatate menționăm: beneficiarul de lucrări nu a solicitat, în scris, acordul zilierilor pentru ca plata remunerației să se realizeze cel târziu la sfârșitul saptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, sustragerea beneficiarului de la obligația de a achiziționa și/sau completa registrul de evidență a zilierilor, nerespectarea duratei activității ocazionale, neasigurarea securității și sănătății în muncă a zilierilor și nerespectarea măsurilor de prevenire și protecție de către zilieri„, anunță ITM Vrancea.