Amenzi majorate de 8 ori pentru apeluri false la 112! Asta prevede un proiect de lege, adoptat de Senat

Un proiect de lege, care a fost adoptat de Senat pe 3 iulie cu 77 de voturi “pentru”, niciunul “împotrivă”și o abținere, prevede amenzi majorate de 8 ori și muncă în folosul comunității pentru persoanele care apelează abuziv la serviciul de urgență 112. Pentru a intra în vigoare, modificările propuse trebuie să fie votate și în plenul Camerei Deputaților și promulgate apoi de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul prevede amenzi maxime de 8.000 de lei și sancțiune de până la 800 ore de muncă în folosul comunității pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau pentru alertarea falsă a autorităților. În expunerea de motive, inițiatorii argumentează înăsprirea sancțiunilor urmare a numărului mare de reclamații false, care cuprind injurii sau întrebări fără legătură cu un incident, scrie legestart. La articolul 32 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă se modifică și completează astfel:

  • a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, cu amendă de la 1000 lei la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 până la 200 de ore de activităţi în folosul comunităţii. Recidiva în interval de un an de la sancţionare se pedepseşte cu amendă de la 2000 lei la 4000 lei sau prestarea de la 200 până la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii;
  • b) alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă de la 2000 lei la 4000 lei sau cu prestarea de la 200 până la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. Recidiva în interval de un an de la sancţionare se pedepseşte cu amendă de la 4000 lei la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agenţiilor specializate sau prestarea de la 400 până la 800 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Consiliul Legislativ și Guvernul au avizat pozitiv proiectul, cu mențiunea că sancțiunile contravenționale aplicate pentru abaterea săvârșită în starea de recidivă ar trebui stabilite în cuantum fix, fără adăugarea unui spor echivalent cu procent din costul intervenției. Motivația este aceea că este posibil ca aplicarea sancțiunii de către agentul constatator ar putea fi întârziată în timpul necesar solicitării și calculării acestor costuri de la toate agențiile specializate care au fost implicate în soluționarea apelului respectiv.

 

Știri despre: ,