Ce verificări ale inspectorilor muncii sunt programate la firme în primul trimestru al anului 2019

Sursa foto: zi-de-zi.ro
Sursa foto: zi-de-zi.ro

În principal, controalele la firme ale inspectorilor muncii se vor axa, în primul trimestru al anului 2019, pe respectarea obligațiilor din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și pe relațiile de muncă dintre angajator și salariat. Informațiile figurează în programul anual de acțiuni al Inspecției Muncii, pentru perioada ianuarie – martie 2019, pe care-l vor pune în aplicare inspectoratele teritoriale de muncă (ITM-uri).

În Programul-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2019, pentru a vedea controalele pe care le au autoritățile în plan în perioada ianuarie – martie, în domeniul SSM, acestea vor avea o campanie națională pe obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea la înălțime. De asemenea, o altă campanie va viza verificarea autorizării SSM.

Printre acțiunile pregătite pentru perioada ianuarie – martie 2019 se numără verificarea stadiului normalizării locurilor de muncă la angajatorii care au obținut reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, precum și monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din microîntreprinderi (cele care au între unu și nouă lucrători).

Apoi, ITM-urile vor avea mai multe campanii naționale pe partea de relații de muncă. Astfel, una dintre ele va fi pentru identificarea și sancționarea muncii nedeclarate, în domeniile în care sunt șanse mari să apară aceasta, iar alta va fi pentru verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și timpul de odihnă. Totodată, alte campanii ce vor fi desfășurate în trimestrul I al anului 2019 vor viza:

  • verificarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier;
  • verificarea respectării legislației specifice zilierilor;
  • verificarea încadrării în muncă și a detașării străinilor în România, precum și a românilor plecați la muncă în străinătate.

Pe relații de muncă, acțiunile pregătite de ITM-uri vor fi verificarea modului în care se respectă egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați sau verificarea respectării prevederilor legale privind stagiul pentru absolvenții de învățământ superior, internshipul și ucenicia la locul de muncă. De asemenea, inspectorii muncii vor avea, în primul trimestru din 2019, acțiuni de verificare a activității angajatorilor ce țin de folosirea registrului general pentru evidența salariaților, dar și pentru verificarea înregistrării contractelor colective de muncă (și a actelor adiționale la acestea) încheiate la nivel de companie.

Știri despre: , ,