Concedii salariați 2019: Cinci chestiuni de actualitate utile oricărui angajat

Sursa foto: blog.urbanus.al
Sursa foto: blog.urbanus.al

Anul trecut au apărut mai multe noutăți ce vizează concediile salariaților, fie ele de odihnă, medicale sau pentru creșterea copilului. În acest context, îți spunem care sunt principalele modificări din domeniul concediilor de care ar trebui să ții cont neapărat în anul 2019.

  1. Începând cu 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În perioada ianuarie – iunie 2018, stagiul minim de asigurare fusese stabilit la doar o lună, dar această regulă a dispărut.
  2. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), angajații care nu au cerut, din motive independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru tot au dreptul la compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate.
  3. Angajatorii sunt obligați, începând cu aprilie 2018, să acorde zilele libere speciale ale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau zilele de concediu de odihnă. Cu alte cuvinte, salariații de alte religii trebuie să beneficieze de șase libere legale pentru trei sărbători religioase majore proprii, în plus față de cele 15 libere legale de care se bucură toți salariații și în plus față de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.
  4. Din septembrie 2018, veniturile din drepturi de autor sunt luate din nou în calcul la intrarea în concediul pentru creșterea copilului. Anterior, în martie 2018, în procesul introducerii mecanismului declarației unice pentru persoanele fizice, autoritățile au scos veniturile din drepturi de autor din sfera veniturilor independente.
  5. O altă decizie CJUE stabilește că, dacă un salariat moare și la momentul decesului avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul trebuie să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
Știri despre: ,