Site-urile de turism nu mai au voie să promoveze spații de cazare neînregistrate, iar clasificarea unităților de cazare trece de la minister la primării

Sursa foto: skytrip.ro
Sursa foto: skytrip.ro

Guvernul a adoptat recent, proiectul legii turismului, printre cele mai importante prevederi ale actului normativ numărându-se interdicția impusă site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate, dar și o serie de măsuri de descentralizare, precum transferul în competența autorităților locale a clasificării unităților de cazare, a omologării pârtiilor și traseelor turistice sau a autorizării plajelor, scrie g4media.ro. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare. Principalele prevederi ale proiectului de lege a turismului sunt:

  • Descentralizarea – adică, autoritățile locale primesc competențe pentru clasificarea unităților de cazare; omologarea pârtiilor și traseelor turistice; autorizarea plajelor; avizarea documentațiilor pentru construcții și atestare ghizi.
  • Mistery guest – verifică operatorul economic; nu este obligat să prezinte legitimația de control. Clientul misterios transmite actul de control operatorului economic la finalul verificării activității turistice.
  • Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate;
  • Hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă au drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate.

Printre alte elemente cuprinse în legea turismului se numără înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), precum şi redeschiderea birourilor externe de promovare turistică. Ministrul Turismului, Bogdan Trif a detaliat unele prevederi precum „mystery guest” descentralizarea unor competenţe. „Legea turismului stabileşte pentru prima dată direcţii importante pentru acest sector, astfel că în actul normativ este prevăzută înfiinţarea organizaţiilor de management al destinaţiilor. De asemenea, este prevăzut şi sistemul informatic de evidenţă a activităţilor de turism, dreptul de preferinţă, închirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre, dar şi redeschiderea birourilor de promovare externă turistică”, a afirmat Trif.

Știri despre: ,