Cota redusă de 5% se va aplica și transportului de persoane în scop turistic

Transportul de persoane în scop turistic sau în scop distractiv va fi acoperit în curând de cota redusă de TVA de 5%, în condițiile în care acum i se aplică cota standard de taxă de 19%. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților.

Scăderea TVA-ului pentru noi servicii prestate în scop turistic este prevăzută într-un proiect de lege aprobat miercuri de deputați și care va ajunge în curând, pentru promulgare, la șeful statului. Concret, cota redusă de TVA de 5% se va aplica și pentru:

  • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane folosind instalațiile de transport pe cablu, în scop turistic sau de agrement (telecabină, telegondolă, telescaun, teleski);
  • transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală folosite în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.

În momentul de față, acestor servicii de transport turistic sau de agrement le este aplicabilă cota standard de TVA de 19%. Astfel, prin reducerea cotei de taxă pe valoarea adăugată se dorește dezvoltarea turismului local. De la 1 noiembrie 2018, cota redusă de 5% se aplică pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier și serviciile de restaurant și de catering, printre altele.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: , , ,