Din ce moment va putea Fiscul să verifice persoanele fizice pentru veniturile unui anumit an

Sursa foto: startupcafe.ro

Persoanele fizice care depun declarația unică ar putea fi supuse pe viitor unor controale ale Fiscului, conform aprecierilor specialiștilor EY România. Însă, pentru a putea verifica veniturile unui anumit an, situația acestora trebuie să fie finalizată.

Sursa foto: startupcafe.ro

După trecerea în 2018 de la impunerea de către Fisc, prin decizii de impunere, la autoimpunere, persoanele fizice care obțin venituri independente (și nu numai) ar putea fi vizate de controalele Fiscului, au spus cei de la EY România, scrie avocatnet.ro. Autoritățile ar verifica astfel dacă românii și-au raportat corect și integral veniturile prin intermediul declarației unice. Totuși, un control al Fiscului care să vizeze veniturile unui anumit an va putea să vină numai după definitivarea situației anului respectiv. Practic, declarația unică are un dublu rol – este o declarație estimativă, pentru că se estimează veniturile ce pot fi realizate în anul curent, și este și o declarație rectificativă, pentru că se corectează veniturile estimate în anul precedent. Așadar, pentru a demara un control pentru veniturile anului 2018, de exemplu, autoritățile trebuie să aștepte trecerea termenului din acest an pentru depunerea declarației unice, adică 31 iulie 2019.

Cu alte cuvinte, anul acesta se declară veniturile finale înregistrate în anul 2018, astfel că după 31 iulie 2019 Fiscul va avea situația definitivă pentru anul 2018 și va putea demara controale. La fel, pentru veniturile anului 2019, Fiscul va putea demara controale numai după 15 martie 2020. Adică după trecerea termenului până la care se depune declarația unică pentru definitivarea veniturilor din 2019. Acele controale ar putea veni însă și în apropierea termenului de prescripție. Având în vedere că inclusiv persoanele fizice autorizate vor fi clasificate în curând în funcție de riscul fiscal, există șanse mari ca pe viitor să vedem controale la cei care prezintă risc de neconformare.

Declarația unică pentru persoanele fizice trebuie depusă anul acesta până la data de 31 iulie, după ce termenul inițial, 15 martie, a fost amânat de Guvern. Mai exact, contribuabilii declară veniturile finale înregistrate în 2018 și declară veniturile estimate a fi realizate în 2019. Totodată, până pe 31 iulie 2019 trebuie plătite taxele pentru veniturile din 2018. Taxele pentru veniturile din 2019 se vor plăti până pe 15 martie 2020.

Știri despre: ,