Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată la trei porci dintr-o gospodărie din localitatea Luncile, comuna vrânceană Chiojdeni situată lângă pădure. Porcii din exploatație nu erau crotaliați, drept pentru care, proprietarii acestora au fost sanctionați cu amendă de 1200 lei. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria din localitatea Luncile a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Totodată, centrul local de combatere a bolilor Vrancea s-a întrunit sub conducerea prefectului județului, Ticu Costandache, pentru aprobarea planului de măsuri stabilite pentru suspicionarea evoluției pestei porcine africane în cele două exploatații nonprofesionale din satul Luncile. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.