ISU Vrancea și-a desemnat pompierul lunii martie 2019

Sursa foto: ISU Vrancea

,,Pompierul lunii martie 2019”, plutonier major Valentin Tînjală, s-a remarcat prin faptul că în data de 16 martie 2019, deși se afla în afara orelor de program, în timp ce se deplasa pe DN2D, pe raza localității Bolotești, a observat o mașină ieșită în afara părții carosabile. Văzând alte două mașini staționate în apropiere și lumea agitată, a intuit că s-a întâmplat ceva grav. A oprit imediat și s-a dus să ofere ajutorul victimelor.

Sursa foto: ISU Vrancea

,,L-am rugat să ne povestească cum s-a întâmplat totul pentru a înțelege cât de importantă e prezența unui salvator în situațiile de urgență. Plutonier major Tînjală Valentin: ”În după-amiaza zilei de 16 martie, eram planificat la Focșani, să fac un vaccin unuia dintre cățelușii mei. Sunt mare iubitor de animale. Am trei câini și două pisici. Așa că, în timp ce mă deplasam împreună cu soția și cu Lizuca, căţeluşa noastră, dinspre Vidra spre Focșani, la ieșirea din localitatea Bolotești, soția a observat câteva persoane în jurul unei mașini aflate într-un șanț. Mi-a atras atenția și m-a întrebat ce facem. Nu a mai contat că întârziem la vaccin, am hotărât amândoi să oprim, să vedem ce se întâmplă. Le-am lăsat pe soție şi Lizuca în mașină iar eu am coborât. M-am îndreptat spre autoturismul care avea parbrizul spart și era avariat frontal. Nu era nimeni înăuntru. Toți ceilalți martori opriseră cu puțin înaintea mea și nimeni nu apucase să sune la 112. Cu toții, am găsit trei victime, doi bărbați și o femeie, aruncate pe câmp în urma impactului autoturismului cu un cap de pod. Am făcut evaluarea primară, apoi am sunat la 112 și am cerut sprijin deoarece starea victimelor necesita intervenții de specialitate.

Sursa foto: ISU Vrancea

Dintre cele trei victime, cel mai grav era rănit un bărbat, de aproximativ 25 de ani, care avea o fractură craniană deschisă cu hemoragie. Ceilalţi doi, femeia şi bărbatul erau stabili. Femeia avea o fractură la membru superior stâng iar bărbatul acuza dureri în zona lombară. Folosindu-mă de trusa sanitară din autoturism am încercat mai întâi să-i opresc hemoragia bărbatului care se afla în stare mai gravă. În permanenţă am ţinut legătura cu colegii din dispecerat şi i-am informat referitor la evoluţia victimelor. La faţa locului a ajuns foarte repede o ambulanţă SAJ cu medic, care a preluat bărbatul. La scurt timp au venit şi colegii mei de la Vidra şi au preluat femeia. Ulterior o altă ambulanţă SAJ a preluat cea de-a treia victimă. Cam asta a fost tot. M-am bucurat că am putut ajuta iar acum persoanele respective sunt mai bine. M-am interesat de starea acestora şi am aflat că deja doi dintre ei s-au externat. Bărbatul care a suferit traumatismul a fost operat de două ori iar starea lui e stabilă.”

Sursa foto: ISU Vrancea

Experienţa şi-a spus cuvântul încă o dată. În cazul unei hemoragii cu cât se intervine mai repede cu atât e mai bine iar când primul ajutor este acordat de un profesionist şansele de reuşită cresc considerabil. Un profesionist ştie cum să intervină fără să agraveze situaţia şi totodată să ofere informaţii forţelor care vin în sprijin pentru ca acestea să acţioneze rapid. Plutonierul major Tînjală Valentin este paramedic din anul 2012 dar are o experienţă de peste 12 ani ca salvator. Deşi iniţial avea alte planuri, după absolvirea şcolii de asistenţi medical, planurile i-au fost date peste cap de cererea de recrutare în armată. Aşa cum ne povesteşte: „De aici a pornit aventura. În 2003 am fost încorporat și repartizat la Grupul de Pompieri Vrancea, unde am fost pompier sanitar. Mă ocupam cu administrarea tratamentelor la militari, mergeam cu ei la spital, le luam rețetele, etc. După ora 16:00, mergeam la intervenții alături de ceilalți. În timpul stagiului militar am avut și una din cele mai grele intervenții de până acum, anume, incendiul din august 2004, al unei garnituri de tren în gara Gugești. După terminarea stagiului militar am avut câteva încercări de angajare ca asistent, în 2006, când ISU Vrancea a scos la concurs posturi cu încadrare din sursă externă, am susținut examenul și am fost încadrat subofițer la Stația de Pompieri Vidra. Chiar dacă îmi doream la început să fiu asistent medical acum spun cu mâna pe inimă că este o onoare pentru mine să fiu pompier. Consider că este foarte important când te trezești dimineața să fii fericit că mergi la serviciu. Dacă ești fericit când mergi la serviciu înseamnă că faci ceea ce-ti place. Eu sunt un om fericit și îmi fac cu pasiune datoria. Meseria de pompier e pe viață, nu se termină nici la finalul turei de serviciu și nici atunci când ieși la pensie. De aceea mai suntem numiți și salvatori. Când vezi că arde, e vreun accident sau o altă situație de urgență ești prezent la datorie, nu poți sta deoparte, simţi că fierbe sângele în tine, nu te lasă conştiinţa. Pompierii sunt solii vieţii, noi ne luptăm cu cele mai puternice forţe, forţele naturii. De acea deviza care ne reprezintă este „Curaj şi devotament!”. Avem curaj să înfruntăm orice pericol pentru a salva orice viaţă”, menționeză ISU Vrancea.

Știri despre: ,