Majorarea salariului minim va fi decisă săptămâna aceasta, cu aplicare de la 1 ianuarie

Majorarea salariului minim cu 190 de lei, discutată deja de ceva vreme, va fi decisă de Executiv săptămâna aceasta, în ședința săptămânală, după cum a informat azi ministrul muncii. Salariul minim va ajunge la 2.080 de lei și va exista un cuantum minim mai mare pentru posturile ce necesită studii superioare și pentru vechimea mare în muncă. Cât despre momentul de la care se va aplica noul minim, ministrul a spus că va fi 1 ianuarie 2019.

Salariul minim va urma să fie majorat de la 1.900 de lei, cât este acum, la 2.080 de lei. Ministrul muncii, Marius Budăi, a transmis că Guvernul va adoptat majorarea chiar săptămâna aceasta și că ea va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor. “Vom mai avea o discuţie pe tema salariului minim pe economie, inclusiv la reuniunea pe care o vom avea la Bruxelles pe tema preluării preşedinţiei UE, şi va fi dezbătut şi aprobat vineri în şedinţa de Guvern. Atunci vom avea forma finală. Ce pot eu să anticipez este că va intra în vigoare de la 1 ianuarie“, a spus ministrul. Discuția majorării salariului minim a fost deschisă deja de aproape două luni. Fusese propusă inițial pentru 1 noiembrie, apoi pentru 1 decembrie, dar chestiunea a fost amânată. Între timp, Guvernul a adoptat o modificare a Codului muncii care permite stabilirea unui cuantum diferențiat al salariului minim, respectiv un minim ceva mai mare pentru cei care ocupă posturi cu studii superioare și pentru cei cu măcar 15 ani vechime în muncă.

Când a fost avansată propunerea măririi salariului minim, ministrul muncii la vreme aceea, Lia Olguța Vasilescu, a spus că sumele vor fi următoarele: 2.080 de lei și 2.350 de lei – minimul special. Actualul ministru nu a precizat dacă sunt luate în vedere alte sume decât cele propuse inițial. “De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei“, spunea ministrul de atunci. Conform programului de guvernare, salariul minim net urmează să crească anual cu câte 100 de lei până în anul 2020. Salariul minim brut actual de 1.900 de lei a fost stabilit la 1 ianuarie 2018.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim brut trebuie adoptat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: ,