Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la Tribunalul Vrancea

Originar din Vrancea, din comuna Vulturu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a fost prezent la Tribunalul Vrancea, la bilanțul instituției. El a activat la debutul său profesional ca procuror în oraşul Panciu. Dezbaterile s-au derulat cu participarea judecător dr. Gabriela Baltag – Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a judecătorului dr. Evelina-Mirela Oprina – Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a judecătorului dr. Cosmin Răzvan Mihăila – Preşedinte Curtea de Apel Galaţi, precum şi a altor conducători ai instituţiilor cu care Tribunalul Vrancea colaborează.

Potrivit cifrelor prezentate în şedinţă, în cursul anului 2018, la Tribunalul Vrancea s-au aflat pe rol 9.667 de dosare, cu 15,86% mai puţine fată de anul 2017, când au fost de soluţionat 11.848 de cauze. Din numărul total al dosarelor aflate pe rol, 6.046 sunt cauze nou înregistrate, cu 21,85% mai puţine faţă de anul 2017, când au fost 7.736 de cauze. Numărul cauzelor soluţionate în anul 2018 a fost de 6.644, din care 2.114 cauze de către Secţia civilă, 1.234 cauze de către Secţia penală şi 3.296 cauze de către Secţia a II- a civilă, de contencios administrativ si fiscal.

Din totalul de 9.667 cauze de soluţionat, au rămas nesoluţionate (în stoc) 3.023 de cauze, număr în care sunt cuprinse si cele 159 dosare suspendate pentru diferite motive, dar si dosarele înregistrate spre finele anului, care nu au avut nici un termen de judecată programat în 2018.

Încărcătura efectivă pe judecător la nivelul Tribunalul Vrancea a fost, în anul precedent, de 642 de cauze, la calculul acesteia avându-se în vedere compunerea completurilor colegiale (2 judecători în contestaţie, 2/3 judecători în apel şi 3 judecători în recurs).

Din perspectiva indicatorilor de eficienţă stabiliţi de către Consiliul Superior al Magistraturii (rata de soluţionare a dosarelor – operativitatea, stocul dedosare, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare si redactările peste termenul legal), Tribunalul Vrancea s-a încadrat anul trecut în gradul „Foarte eficient”.

La nivelul instanţei, ponderea atacabilităţii din totalul hotărârilor pronunţate (inclusive cele pronunţate pe parcursul procedurii insolvenţei) este de 18,9%. Concret, dintr—un număr de 6.644 hotărâri au fost atacate 1.259 hotărâri. Comparativ cu anul 2017, când era de 24,11%, acest procent este mai mic. Numărul hotărârilor pronunţate de instanţe si atacate cu o cale de atac este un indicator cu un grad ridicat de relevanţă în ceea ce privește gradul de satisfacere, respectiv de convingere a justiţiabililor cu privire la justeţea hotărârilor pronunţate de instanţe.

Știri despre: , ,