După ce primarii municipiilor și-au exprimat nemulțumirile cu privire la proiectul de buget, președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că Executivul a făcut modificările în concordanță cu necesitățile comunităților locale. ,,Apreciez promptitudinea Guvernului României dar și modul in care a răspuns cerințelor diferite și uneori contradictorii venite din partea structurilor asociative, în ceea ce privește stabilirea și repartizarea impozitului pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Importanța pe care Guvernul României a acordat-o autorităților publice locale, cele care răspund direct nevoilor cetățenilor din comunitate, a fost evidențiată prin majorarea fondurilor primite pe anul 2019, în comparație cu anul precedent. Salut pe această cale decizia modificării proiectului bugetului de stat pe anul 2019 în concordanță cu necesitățile comunităților locale”, a menționat Marian Oprișan.
Totodată, el a ținut să mulțumească Executivului ”pentru atenția acordată fundamentării bugetului de stat în baza solicitărilor venite din partea structurilor asociative”.
,,Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România este membru în Comitetul pentru Finanțe Publice Locale, în cadrul căruia au fost nenumărate întâlniri cu celelalte structuri asociative. Fac precizarea că pe 29 ianuarie 2019 a avut loc ședința Comitetului pentru Finanțe Publice Locale unde s-au discutat cele mai bune variante privind sistemul de echilibrare, propuse de cele patru structuri asociative – Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Asociația Comunelor din România (ACoR), pentru finanțarea comunelor, orașelor, municipiilor și județelor“, a mai menționat Oprișan.
În urma discuțiilor purtate miercuri între primari și reprezentanții Guvernului cu privire la banii pe care-i vor primi primarii, s-a decis stabilirea unui mecanism de repartizare a impozitului pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pentru asigurarea unui buget de funcționare anual pe fiecare UAT de până la 400 lei/locuitor – la județe, dar nu mai mult de 250 milioane lei/an/județ și 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor.
Potrivit unor surse politice, Guvernul va trimite proiectul bugetului de stat în Parlament sâmbătă, parlamentarii urmând să aibă la dispoziție timp pentru depunerea amendamentelor de sâmbătă, de la ora 16.00 până luni la ora 12.00. Votul final este preconizat pentru 9 februarie, la ora 12.00, scrie știripesurse.ro.