Normele sanitar-veterinare au fost modificate. Ce obligații noi vor avea producătorii

Sursa foto:business24.ro
Sursa foto:business24.ro

Siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală este o prioritate. Conform ultimelor noutăți legislative în Monitorul Oficial nr. 761/2019 a fost publicat Ordinul nr. 106/2019 pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008.

Ordinul prevede, potrivit lexcafe, că producătorii care expun la vânzare produse primare de origine animală obţinute de la animalele din exploataţia proprie trebuie să deţină asupra lor o fişă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele. De asemenea în locurile publice amenajate de autorităţile locale unde sunt expuse la vânzare produsele primare de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară, respectiv halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate, şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

Dacă se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar – veterinare prevăzute în legislaţia naţională referitoare la producţia primară şi la vânzarea directă a produselor primare de origine animală, se va întocmi un proces – verbal de constatare în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului. Se redefinesc unii termen. De exemplu, prin carmangerie înțelegem unitatea cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi de recepţie a cărnii proaspete, inclusiv a carcaselor, semicarcaselor, sferturilor şi pieselor provenite din unităţi autorizate sanitar – veterinar, depozitarea, tranşarea acesteia, producerea de carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, până la maximum 5 sortimente, vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.