Noua lege a pensiilor este parțial neconstituțională și se întoarce în Parlament

Pensiile de stat ale românilor vor fi stabilite în baza unei noi legi, însă proiectul acesteia trebuie corectat în Parlament, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, că există prevederi care încalcă Legea fundamentală. Proiectul de lege se va aplica din septembrie 2021, iar printre noutățile incluse în acesta se numără recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reducerea vârstei de pensionare pentru „mamele eroine” și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.

         Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat anul trecut de Parlament, însă acesta se va întoarce în dezbaterile senatorilor și deputaților, după ce CCR a decis miercuri, că documentul conține anumite prevederi neconstituționale. Practic, ca să se aplice, proiectul trebuie adoptat încă o dată de Parlament, cu corecturile transmise de judecătorii CCR. Actul este prevăzut să se aplice, mai exact, începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată. Documentul conține o serie întreagă de schimbări, însă în articolul de față avocatnet.ro prezintă doar pe câteva dintre cele mai importante.

  1. Pensiile aflate în plată vor fi recalculate. În esență, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Astfel, există șanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.
  2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.
  3. Altă noutate pregătită de guvernanți este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adăuga câte un an pentru fiecare copil.
  4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.
  5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat iar de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.