Penitenciarul Focșani, în continuare supraaglomerat! Lipsă acută de personal și concedii acordate angajaților în proporție de 70%

Sursa foto:ziare.com
Sursa foto:ziare.com

Reprezentanții Penitenciarului Focșani recunosc că nici în prezent condițiile nu sunt dintre cele mai bune. Pe de altă parte, nici personalul nu este suficient, aceștia fiind nevoiți sp facă peste 15.000 de ore suplimentare. Acest lucru reiese din bilanțul activității prezentat recent de conducerea Penitenciarului Focșani. Potrivit acestuia, anul trecut, efectivul mediu a fost de 508 deținuți, rezultând un grad de supraaglomerare de 169,33 % faţă de capacitatea legală de 300 locuri. Totuși, numărul deținuților este în scădere față de efectivul mediu din anul 2017, care a fost de 641 persoane private de libertate. Același bilanț, mai arată că pe parcursul anului 2018, efectivul mediu de deținuți a fost într-o continuă scădere, de la 569 de deținuți în primul trimestru al anului 2018, la 450 persoane private de libertate la sfârșitul anului. Numărul de paturi instalate la 31.12.2018 a fost de 521. În Penitenciarul Focșani s-au aflat în executarea pedepsei cu închisoarea un număr de 19 deținuți extrădați pentru care Statul Român a asigurat garanții cu privire la spațiul minim individual de cazare.

Potrivit conducerii Penitenciarului Focșani, din trei spații de deținere, unul singur este corespunzător: „În urma analizei îndeplinirii condiţiilor de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare, conform prevederilor Legii nr. 254/2013, au rezultat următoarele: Spațiul de cazare nr. 1 – Pavilion deținere interioară este necorespunzător; Spațiul de cazare nr. 2  – Secția de deținere L1.1 cu regim deschis este necorespunzător; Spațiul de cazare nr. 3 – camera de vizită intimă este corespunzător.” Pentru a se rezolva problema condițiilor precare și cea a supraaglomerării, Administrația Penitenciarului Focșani a transmis Administrației Naționale a Penitenciarelor mai multe solicitări de transfer a deținuților la alte penitenciare; s-au efectuat unele reparații la un număr de 18 camere de deţinere și s-a efectuat în permanență reorganizarea administrativă a sectorului de deținere, prin relocarea camerelor de la o secție la alta, în funcție de numărul de deținuți.

Din cauza lipsei de personal din cadrul sectorului operativ au fost efectuate un număr de 15.294 de ore suplimentare, iar concediile de odihnă au fost acordate în procent de 70%. Deoarece Penitenciarul Focșani nu este profilat pe custodierea deținuților clasificați în regim de maxima siguranță, a tinerilor condamnați  și nici a deținutelor femei, au fost întâmpinate dificultăți în asigurarea separațiunii acestor categorii în  perioada transferurilor temporare.