Persoanele cu membrele amputate vor primi certificat de handicap fără să mai meargă la reevaluări

Sursa foto:pcifm.com
Sursa foto:pcifm.com

Eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap este doar una dintre măsurile cuprinse în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, document ce a fost adoptat luni de senatori. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament și publicat în Monitorul Oficial. În esență, propunerea legislativă prevede că persoanele cu amputări ale membrelor nu vor mai fi nevoite să mai meargă la reevaluările periodice, ci vor primi un certificat de încadrare în grad de handicap permanent.

Totuși, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriorează, ele vor putea solicita efectuarea unei reevaluări. ,,Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se specifică în document.

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă vizează integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Mai exact, pentru aceste persoane, după cum stabilește proiectul de act normativ, “comisia de evaluare are obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

Atenţie! Proiectul legislativ NU se aplică momentan. Pentru a se putea aplica, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.