Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Secției 6 Poliție Nănești au desfășurat în cursul săptămânii trecute, activități pentru prevenirea traficului de persoane. Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Vulturu – o comunitate în siguranţă”, proiect din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român – Swiss – Romanian Cooperation Programme, beneficiari fiind peste 190 de elevi ai claselor V-VIII, din cadrul școlilor Vulturu și Hângulești. La activitate au fost prezenți și reprezentanți ai Agenției Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, iar elevii au putut viziona filme, spoturi cu tematică.
Pe parcursul întâlnirii poliţiştii i-au provocat pe liceeni la discuţii despre formele de manifestare a traficului de persoane, profilul traficanţilor, etapele recrutării, urmările pe care le are traficul de persoane asupra victimelor, principalele măsuri care trebuie adoptate pentru prevenirea traficării şi instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane.
Elevii au primit orare, pixuri, afișe și caiete cu recomandări preventive ce poartă sloganul ”Traficul de persoane – un pericol ce poate fi evitat!”, realizate pentru a susține activitățile proiectului. La final, elevilor le-au fost prezentate cauzele, vulnerabilitățile, metodele de racolare în cazurile de trafic de persoane. Activitățile vor continua în comunele Tâmboești și Chiojdeni, până la sfârșitul anului școlar. Recomandări din partea polițiștilor:
Recrutarea este prima fază a traficului şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia alta decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite dar care de obicei nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei transportul se face în grupuri de persoane ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei.
Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor “călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite, vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forţarea victimei prin violenţă să desfăşoare o activitate împotriva voinţei sale, prostituţie, muncă, cerşetorie, furt, etc.
Modalităţi de recrutare: Anunţuri în ziare, reviste sau internet cu privire la locuri de muncă date de false agenţii de intermediere a forţei de muncă; false agenţii de modă; agenţii matrimoniale internaţionale; persoane fizice; propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau rude; promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt;promisiuni privind asigurarea transportului, cazare şi hrană până la destinaţie;prezentarea cunoştinţelor din străinătate şi a posibilităţilor financiare ale acestora; prezentarea unor “poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate.
Recrutorii sunt atât bărbaţi cât şi femei şi par persoane demne de încredere, cu o situaţie materială bună. Ei se bazează pe faptul că vrei să ai bani şi să trăieşti bine, vrei să te descurci pe cont propriu și vrei să fii independent. Câştigarea încrederii este principala sarcină a traficantului, traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Dacă ţi s-a făcut o asemenea propunere? Gândeşte-te de mai multe ori dacă:
- nu ai paşaport sau carte de identitate iar persoana care ţi-a făcut propunerea se oferă să ţi-l obţină în termen scurt;
- eşti minor şi ţi se spune că “se rezolvă” trecerea frontierei;
- ţi se reţine paşaportul sau cartea de identitate din diverse motive;
- ţi se cere să semnezi nişte acte cărora nu le înţelegi contextul, sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoşti;
- ţi se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii;
- nu ţi se cere o anumită experienţă sau calificare pentru locul de muncă propus.