Produsele lactate vor avea etichetă specială cu sigla Ministerului Agriculturii

Sursa foto: taste.com.au
Sursa foto: taste.com.au

Produsele lactate vor avea o etichetă specială cu numărul de înregistrare al producătorului, emis de Ministerul Agriculturii, iar produsele lactate cu adaos de grăsimi vegetale vor fi comercializate separat, iar clienții vor fi atenționați explicit cu privire la conținut. Toate aceste norme noi sunt cuprinse în proiectul de Lege a laptelui, postat în dezbatere publică pe pagina ministerului de resort. Noile norme reglementează informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011. “Sectorul de lapte este un sector strategic în asigurarea securității alimentare a țării, deoarece laptele și produsele lactate sunt produse social importante și sunt un element indispensabil în rațiile alimentare ale populației, inclusiv în alimentația copiilor și bătrânilor, precum și păturilor sociale vulnerabile la comercializarea produselor lactate in vrac, astfel: lipsa informațiilor obligatorii la locul de comercializare, respectiv, denumirea sub care se vinde produsul, data durabilității minimale sau data limita de consum și ingredientele alergene“, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Completarea și refacerea unor prevederi din Legea laptelui erau necesare, așa cum susțin reprezentanții ministerului, deoarece s-au constatat, în urma controalelor pe piață, numeroase nereguli în privința standardelor de calitate impuse prin lege sau asumate de producători, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse înlocuitoare de produse lactate, inducând in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

De asemenea, produsele obținute din lapte și/sau cazeina și grăsimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de brânzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creează ideea ca sunt produse lactate, deși acestea sunt grăsimi vegetale. Și în privința produselor lactate in vrac s-au găsit abateri, astfel: lipsa informațiilor obligatorii la locul de comercializare, respectiv, denumirea sub care se vinde produsul, data durabilității minimale sau data limita de consum și ingredientele alergene.

Proiectul instituie interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi vegetale în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi vegetale.

Art. 10. (1) Fabricarea și ambalarea produselor pe baza de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partida separata față de lapte și produse lactate.

(2) Produsele pe baza de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se comercializează într-un spațiu bine delimitat față de lapte și produse lactate, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor baza de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum și mâncărurilor, produselor de patiserie și pizzerie, fast-food, cofetărie, a produselor culinare din alimentația publică.

De asemenea, se înființează Registrului Laptelui în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale., în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfășura activități în acest domeniu.

Art. 9 (1). În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului.

(2) Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb – roșu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Proiectul de lege prevede și sancțiunile pentru nerespectarea noilor norme, amenzile pentru încălcarea acestora fiind cuprinse între 20.000 lei la 50.000 lei. În plus, pentru unele articole de lege nerespectate, se prevede sancțiunea contravențională suplimentară de confiscare a produselor şi suspendarea autorizației de prelucrare – producție – comercializare pentru o perioadă de 45 de zile.