Deputații au avizat în Comisia de muncă revenirea la media de 85% din venituri pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, fără ca suma să mai fie limitată la plafonul maxim de 8.500 lei, scrie legestart.ro.
Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat și mai are nevoie de avizele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților pentru a intra la votul final, în ianuarie 2020. Comisia de muncă a admis, pe 10 decembrie 2019, mai multe amendamente, printre care și cel care prevedea eliminarea din text a prevederii privind limitarea indemnizației la 8.500 lei. Totodată, s-a revenit, printr-un alt amendament, la prevederea că indemnizația nu va putea fi mai mică decât 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată: ”Considerăm că este necesară corelarea față de salariul minim brut pe țară și nu față de ISR. ISR este menținut de actuala guvernare la valoarea din anul 2010, respectiv 500 lei și nu a existat un an în care să se dea HG pentru majorarea acestuia. Astfel este necesară încurajarea creșterii natalității și considerăm că forma propusă este de natură a încuraja femeile de carieră pentru a avea cel puțin un copil”, au motivate membrii comisiei, care au dat raport favorabil proiectului.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
La articolul IV punctul 1, alineatul (2) al art. 2 se modifică si va avea următorul cuprins:
2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
La articolul IV punctul 3, art. 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art.5. – Nivelul indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (2) se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
La articolul IV punctul 4, alineatul (4) al art. 9 se modifică si va avea următorul cuprins:
(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
Nivelul maxim nu va mai exista, așadar, iar nivelul minim va fi calculat ca medie de 85% din salariul minim brut pe economie, și nu în raport cu ISR – indicele social de referință, așa cum este stabilit acum. Valorea ISR nu este actualizată aproape niciodată anual, acum fiind de doar 500 de lei de aproape 10 ani.
Dacă vor fi votate și în plenul Camerei Deputaților, modificările vor fi trimise președintelui la promulgare și apoi vor intra în vigoare la momentul publicării.