Salarizare 2019: Schimbările importante pentru angajatori

Salariul minim a crescut chiar la început de an, când au apărut și două salarii minime diferențiate. Autoritățile au venit cu o nouă reglementare pentru biletele de valoare, cu obligația de a plăti internii, precum și cu creșterea diurnei netaxabile.

  1. În decembrie 2018, Guvernul a oficializat creșterea salariului minim și de la 1 ianuarie 2019. Salariul minim brut pe țară este de 2.080 de lei, dar există și un salariu minim diferențiat pentru cei care ocupă funcții ce necesită studii superioare, dacă au o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul acelor studii: 2.350 de lei. În plus, avem și un minim diferențiat pentru construcții: 3.000 de lei.
  2. Firmele care lucrează cu interni (pe care unii îi numesc stagiari, fără a se încadra pe Legea nr. 335/2013) sunt obligate să îi plătească și să le facă contracte de internship, în condițiile Legii internshipului nr. 176/2018. Indemnizația minimă este de jumătate din valoarea salariului minim brut.
  3. A ieșit din Parlament o lege unică a biletelor de valoare, aplicabilă din 2019. Legea nr. 165/2018 privind biletele de valoare care pot fi acordate angajaţilor reunește în cuprinsul ei toate biletele de valoare ce pot fi acordate salariaților. În afară de tichetele ce pot fi acordate în prezent, apar în plus cele culturale.
  4. Diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați se majorează în 2019. Cuantumul netaxabil al diurnei se majorează de la 42,5 lei pe zi la 50 lei pe zi, în cazul angajatorilor din domeniul privat. Asta înseamnă că se majorează diurnele și la stat.
  5. Instituțiile și autoritățile publice sunt obligate de-acum să raporteze anual, către Fisc, salariile bugetarilor. Raportarea se face o singură dată pe an, în luna octombrie.
  6. A scăzut impozitul pe veniturile salariale, de la 16% la 10%, la 1 ianuarie 2018.
  7. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o decizie foarte interesantă apropo de plata zilelor de concediu de odihnă: pentru zilele neluate de concediu, salariații au dreptul să fie plătiți, chiar dacă nu au cerut concediul.
  8. Au crescut semnificativ subvențiile ce pot fi acordate angajatorilor care le fac contracte de muncă șomerilor, absolvenților, tinerilor marginalizați, ucenicilor ori stagiarilor. Aproape toate tipurile de astfel de subvenții au ajuns la valoarea de 2.250 de lei/persoană angajată în condițiile legale.
Știri despre: ,