Societățile care se ocupă cu exploatarea lemnului, în vizorul polițiștilor din Tulnici. Ce sancțiuni au fost aplicate în urma controalelor

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni au fost constatate 3 infracţiuni, au fost aplicate 67 de sancţiuni în cuantum de 42.000 de lei şi au fost confiscați peste 270 de mc de material lemnos, în valoare de peste 53.000 lei.

Polițiștii de ordine publică împreună cu specialişti silvici au desfăşurat în perioada 23 mai – 12 iunie, mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale rezultate din punerea în valoare, exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase. Astfel, în urma a peste 260 de controale desfășurate pe drumurile publice și în fonduri forestiere, au fost constatate 3 infracţiuni, din care 37 pentru încălcarea prevederilor Legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 42.000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 270  m.c. material lemnos, în valoare totală de peste  53.000 lei, ce a fost lăsată în custodia unor ocoale silvice.

Polițiștii din Tulnici, cu sprijinul specialiştilor silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focşani şi Ocolului Silvic A.O.V.P. Tulnici, au efectuat în perioada 22 – 30 mai, mai multe controale pe linie silvică la depozite de materiale lemnoase. Astfel, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada 01 ianuarie-22 mai a.c., o societate comercială din comuna Tulnici  a expediat din incinta depozitului de materiale lemnoase cantitățile de 81,846 m.c. lemn rotund rășinoase, 13,321 m.c. lemn foc fag și 2,238 m.c. lemn foc paltin, fără documente legale de provenienţă şi transport. Față de operatorul economic în cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale în baza prevederilor Legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fiind, totodată, dispusă și măsura complementară a confiscării contravalorii materialelor lemnoase menționate.

În urma unui control efectuat la o instalație de debitat material lemnos având punct de lucru în comuna Câmpineanca, polițiștii din Tulnici împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere Focșani au  stabilit că societatea comercială nu a expediat cantitatea de 49,44 m.c. lemn rotund molid către societatea din comuna Tulnici, conform datelor înscrise într-un aviz de însoțire, cantitatea de masă lemnoasă fiind identificată fizic în incinta depozitului emitentului, sens în care operatorul economic a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor Legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fiind confiscat volumul de masă lemnoasă în cauză.

De asemenea, polițiștii din Tulnici, cu sprijinul reprezentanţilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Obştea din localitate, au efectuat un control în punctul „Valea Mărului”, situat în extravilanul comunei Tulnici, în urma căruia au constatat faptul că în perioada 29 -30 mai a.c., o societate comercială din comună a expediat din platforma primară a partizii de masă lemnoasă cantitatea totală de 33,93 m.c. lemn rotund rășinoase, fără documente legale de proveniență. Față de operatorul economic a fost dispusă măsura sancționării contravenționale în baza prevederilor Legii privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fiind, totodată, dispusă măsura complementară a confiscării volumului de masă lemnoasă.

Polițiștii din Tulnici s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că  în data 16 mai, un bărbat de 28 de ani,  din comuna Vrâncioaia, în calitate de angajat al unei societăți comerciale ar fi completat și emis în fals un avizul de însoțire pe care ulterior l-ar fi implementat, fără drept, în aplicația SUMAL, folosindu-se de contul și parola unei alte persoane, în vederea generării codului unic. În urma verificărilor efectuate cu privire la avizul de însoțire, bărbatul este bănuit și că a înregistrat avizul de însoțire în registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase, cu toate că avea cunoștință că documentul în cauză a fost emis în fals și a validat în aplicația SUMAL avizul de însoțire folosindu-se de contul și parola administratorului unei societăți comerciale.  În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „Uz de fals”, și „Fals informatic”.