Șoferii inapți medical, obligați să anunțe Poliția rutieră

Sursa foto: Cars.ro
Sursa foto: Cars.ro

Decretul pentru promulgarea Legii privind circulația pe drumurile publice, devenită Legea nr. 345/2018, care prevede că o persoană declarată inaptă din punct de vedere medical trebuie să informeze poliția rutieră asupra constatării realizate de unitatea de asistenţă medicală autorizată a fost semnat recent de către președintele Klaus Iohannis. Proiectul de lege a completat Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu prevederea: „Examinarea medicală a solicitanților prevăzuți la alin. (3) lit. a) şi b), precum şi a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se realizează în unități de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidentă a acestora”.

De asemenea, proiectul de lege prevede că persoana care posedă permis de conducere şi este declarată inaptă medical de către unitatea de asistenţă medicală autorizată, este obligată în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră. La articolul 22, după alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alin. (6¹) –(6⁴), cu următorul cuprins:

“(6¹) În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau tramvai, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră în a cărei rază teritorială unitatea își desfășoară activitatea, către medicul trimițător, precum şi persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată inaptă medical, unitatea de asistenţă medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către mediul trimițător”.

Mai mult, persoana care posedă permis de conducere şi este declarată inaptă medical nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt maximum 3 zile lucrătoare de la respectiva dată. “(6⁴) Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliției rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură”.Proiectul de lege a fost adoptat la finele lunii noiembrie anul trecut, de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Știri despre: , ,