Taximetria ilegală va putea fi amendată cu până la 5.000 de lei încă de la prima abatere

Cei care transportă persoane contra-cost, fără autorizațiile impuse de legislația taximetriei, vor putea fi sancționați mult mai ușor, de la prima abatere, conform unui proiect de ordonanță de urgență adoptat recent, de Guvern. Sancționarea mai ușoară a taximetriei ilegale, fără să fie nevoie să se dovedească faptele repetate, a mai fost propusă și anul trecut, și în 2017, dar respectivele proiecte nu au ajuns niciodată să fie adoptate de Guvern.

Pentru că actuala prevedere din legislația taximetriei stabilește că e nevoie de mai multe abateri pentru ca un transportator de persoane neautorizat să fie sancționat, reprezentanții transportatorilor din România au cerut în mod repetat, de ceva vreme deja, ca legea să se modifice și să se sancționeze și abaterile singulare. Astfel, prin Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, adoptat vineri, de Guvern, potrivit avocatnet.ro, cei care fac taximetrie ilegală vor putea fi sancționați și dacă n-au fost surprinși în mod repetat făcând acest lucru, ci chiar și pentru o singură abatere.

Este deja al treilea proiect de ordonanță de urgență cu acest obiect, după ce proiectele depuse în 2017 și în 2018 au rămas doar la stadiul de propunere, neadoptate de Guvern. Acum că această nouă încercare de reglementare chiar a fost adoptată, Legea taximetriei se va modifica de îndată ce ordonanța apare în Monitorul Oficial. O amendă de la 1.000 la 5.000 de lei va fi aplicabilă, potrivit proiectului acum în dezbatere, “persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3) (adică fără autorizare de transport persoane/mărfuri, obținută în condițiile Legii taximetriei – n.red.)”. Schimbarea adusă de proiect este faptul că se va renunța la sintagma “în mod repetat” din articolul propus spre modificare.

Practic, în prezent, cei care fac transport de persoane fără autorizație valabilă pot fi sancționați doar dacă se constată de mai multe ori că fac asta. Așa se face că, de foarte multe ori, pentru organele de control este aproape imposibil să demonstreze caracterul repetat al faptei de transport fără autorizație. Dacă această modificare va intra în vigoare, nu doar că cei care fac taximetrie ilegal vor fi mult mai ușor de sancționat, dar vor putea să primească amenda respectivă de fiecare dată când sunt prinși, chiar și în două zile consecutive. Eliminarea sintagmei “în mod repetat” din textul de lege este una dintre principalele revendicări ale reprezentanților transportatorilor români, în contextul nemulțumirilor legate de funcționarea neautorizată a serviciului Uber și a celor similare.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acestea trebuie și publicate în Monitorul Oficial.

Știri despre: ,