Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavriil, cei doi arhangheli purtători de sabie, iar credincioșii păstrează cu ocazia acestei sărbători câteva obiceiuri și tradiții pe care le cinstesc cu sfințenie. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cunoscuți în tradiția populară, conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat mesagerul veștilor bune, întrucât el a fost cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria, în timp ce Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși lui Dumnezeu.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă. Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înșface sufletul celui care trece în neființă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezându-i Necuratului capul cu sabia. În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ziua praznicului se mănâncă pește, pentru a fi sprinteni ca peștele, pentru a fi feriți de boală și de pagubă.

În tradiția bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru ca ,,ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se Lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora’’. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele. De aceea, multe familii creștine îi aleg ca patroni și ocrotitori spirituali ai casei și ai gospodăriei, iar icoana Sfinților Arhangheli este întâlnită în casele multor români.

Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamna și iarna.

Oamenii din popor cred că Marmareau, soția lui Scaraoțchi vrea cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece.

În popor, sărbătoarea de Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, din calendar ortodox 8 noiembrie, mai poartă și numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Pe lângă această zi caldă, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie să aibă loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe și binevoitoare.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, pe 8 noiembrie, în satele de odinioară nu se lucra deloc, oamenilor le era frica de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup. În popor se spune că nimeni nu știe când va muri, secretul momentului morții este bine păstrat de Sfinții Arhangheli.

Dacă oamenii ar ști acest lucru s-ar descuraja și nu ar mai munci, ceea ce nu ar fi bine, munca până în pragul morții fiind considerată sfântă. Arhanghelul Mihail, ducea sufletul răposatului în fața Scaunului Lui Dumnezeu, care cântărind păcatele și virtuțile din viața celui decedat, hotăra unde să aștepte dreapta Judecată de Apoi. În Rai sau în iad.

Aprinderea lumânărilor

Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor și a tăcerii. Aceste lumânări “țin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări și pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriți de rele și năpaste.

Tot pe 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din calendarul ortodox, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți, după care preotul se dezbracă de veșmintele preoțești și le pune peste credincioși, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei nașilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail și Gavriil.

Patronii oilor

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ,,turta arieților’’(arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineața de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor.

Dacă turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primavară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare.

Totodată, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gabrill, pe 8 noiembrie, nu se coase, spală sau se face treaba în gospodărie. De asemenea, vocile din popor mai spun că, pe 8 noiembrie, de sărbătoarea cu cruce roșie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, nu trebuie să te cerți cu nimeni.

Sursa: stireazilei.com