Viitoarea lege a pensiilor, adoptată de Camera Deputaților. Proiectul va merge a doua oară la promulgare

Sursa foto:Which.co.uk

Proiectul noii legi a pensiilor de stat, trecut o dată de Parlament, ajuns la Curtea Constituțională a României (CCR) și întors în Parlament din cauza unor probleme de constituționalitate, a fost adoptat azi de Camera Deputaților prin vot decisiv. Proiectul de lege, care va merge iar la promulgarea prin decret prezidențial, e gândit să se aplice din septembrie 2021.

Sursa foto:Which.co.uk

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat anul trecut de Parlament, însă acesta s-a întors în dezbatere după ce CCR a găsit că documentul conține anumite prevederi neconstituționale. Astfel, la a doua trecere prin Parlament, proiectul a fost respins de Senat acum câteva zile, dar a fost adoptat azi de Camera Deputaților prin vot decisiv. Asta înseamnă că actul își continuă traseul legislativ și va merge, pentru promulgarea prin decret prezidențial, la șeful statului. Actul este prevăzut să se aplice, mai exact, începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice va urma să fie abrogată. Ca să se ajungă aici, proiectul trebuie semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Viitorul cadru legal al pensilor publice conține o serie întreagă de schimbări:

  1. 1. Pensiile aflate în plată vor fi recalculate. În esență, pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Astfel, există șanse ca unele pensii să crească, însă nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.
  2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.
  3. Altă noutate pregătită de guvernanți este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.
  4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.
  5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.
Știri despre: ,