2020 va fi primul an în care se vor declara la Fisc câștigurile din criptomonede

Sursa foto:zf.ro
Sursa foto:zf.ro

Veniturile din criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în anul 2020, după ce Codul fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor să fie obligatorie în mod oficial. Astfel, precizează avocatnet, declararea banilor câștigați din criptomonede se face prin depunerea la Fisc a declarației unice pentru persoanele fizice, termenul anual al acesteia fiind 15 martie. Practic, persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul curent, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacțiilor cu criptomonede. Declarația unică se poate depune fie online, în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, fie în format tipărit direct la ghișeele Fiscului.

Atât timp cât o persoană își păstrează veniturile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele. Referitor la taxele datorate, Codul fiscal stabilește că, dacă o persoană obține anual peste 600 de lei din criptomonede, aceasta datorează statului impozit pe venit – în cotă de 10%. În plus, dacă veniturile din monede virtuale sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, persoanele fizice datorează și CASS – în cotă de 10%. Anul acesta, echivalentul celor 12 salarii minime este 24.960 de lei.

Deci, impozitul pe venit nu depinde de obținerea altor venituri în afară de criptomonede, însă CASS-ul da. Dacă o persoană câștigă bani numai din criptomonede, atunci trebuie să fie atentă numai la pragul de 600 de lei pe an și la cel de 12 salarii minime brute. Cei care obțin un câștig sub 200 de lei la fiecare tranzacție cu criptomonede, însă nu mai mult de 600 de lei pe an (cumulat), scapă de obligația depunerii declarației unice și, automat, de plata taxelor pe venituri.

Știri despre: ,