Copiii invitați la o primă întâlnire cu Biblioteca lui Cărțilă, în casa memorială a Babei Vrîncioaia

,,Caravana de lectură pentru copiii din sate” a Asociației “Eu, tu și ei” Focșani poposește la casa memorială a Babei Vrîncioaia cu biblioteca mobilă. Prin urmare, o primă întâlnire a copiilor cu Biblioteca lui Cărțilă, în casa memorială a Babei Vrîncioaia va avea loc duminică, 2 iunie 2019, între orele 11.00 și 14.30, ca un cadou de Ziua Copilului pentru toți copiii de pe Valea Putnei și nu numai. Micuții curioși ,,vor putea intra în căsuța bunicuței Vrîncioaia, în vreme ce Cercetașii de la Centrul local Cascada Putnei Tulnici, alături de povestașii lui Cărțilă, vor susține ad-hoc ateliere de povești. Copiii vor primi “pașapoarte de cititor călător” din partea lui Cărțilă, personajul care a prins viață în cadrul proiectului carte în sate.  Vă așteptăm cu drag să citim, să povestim, să ne jucăm, să ne cunoaștem locurile pline de povești, încărcate de istorie, într-un loc minunat, și anume, Dumbrava Bârseștiului!”, lansează invitația Silvia Nichita, inițiatorul proiectului cultural ,,Caravana de lectură pentru copiii din sate”.

Parteneri ai acestui eveniment sunt Primăria Bîrsești, Scoala Gimnaziala Birsesti, precum și alți prieteni ai cărții. Așadar, copiii alături de părinți, bunici și lideri din comunitate sunt invitați într-un loc minunat, încărcat de istorie, și anume, Dumbrava Bârseștiului. Conform legendei care circulă în ținut, numele ar veni de la Tudora Vrâncioaia, bătrâna care ar fi găzduit, ospătat și încurajat în casa ei pe Ștefan cel Mare. Legenda spune că locuința bătrânei Tudora Vrâncioaia s-ar fi aflat pe teritoriul actual al comunei Bârsesti, pe Dealul Dumbrava și atunci când Ștefan cel Mare rătăcea descurajat prin coclaurile munților, bătrâna româncă, vrednică și cu mare dragoste de neam, își trimite pe cei șapte feciori ai ei (Bârsan, Bodea, Pavel, Negrilă, Spulber, Nistor și Spânea) să adune toți flăcăii ce păzeau oile pe plaiurile Vrancei.

Ceata, luptând cu mult eroism, îl ajută pe Ștefan să-i înfrangă pe dușmani. Drept răsplată, domnitorul dăruiește celor șapte feciori eroi cei șapte munți ai Vrancei pe care să-i stăpânească “din neam în neam”, fără vreun amestec și tulburare din partea cuiva. Vrâncenii susțin că, pentru a întări această danie, voievodul ar fi dat vrâncenilor un uric, scris cu litere de aur pe piele de vițel, semnat și întărit cu pecetea domnească. Cei șapte feciori au întemeiat gospodării vrednice, formând sate cărora le-a dat numele lor: Bărsești, Bodești, Păulești, Negrilești, Spulber, Nistorești și Spinești. După această legendă întemeietor al satului Bârsești ar fi acela dintre feciorii babei Tudora care poartă numele de Bârsan.