AVERTIZARE METEO Cod GALBEN de ninsori și vânt puternic

Autoritățile meteorologice au emis o informare meteorologică și o atenționare de tip cod galben valabile pentru perioada 7 ianuarie, ora 12, până pe 9 ianuarie, ora 10.

Cetățenii din Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru condiții meteo dificile.

Conform informațiilor disponibile, aria precipitațiilor se va extinde în toate regiunile țării. În cursul zilei de duminică, vor predomina ploile, urmate de ninsori în mai multe zone.

În special în Oltenia și Muntenia se vor acumula local cantități de precipitații între 15 și 30 l/mp, iar pe alocuri se va forma polei. Vântul va avea intensificări temporare, atingând viteze de 45-50 km/h.

Sub codul galben, fenomenele vizate includ intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol. Aceste condiții vor afecta în special Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei.

În județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași se așteaptă ninsori moderate, cu strat de zăpadă depus local de peste 10-15 cm.

În noaptea de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni, în sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea vor fi mai ales ploi ce vor depune polei, urmate de ninsori.

Vântul va avea rafale de 55-70 km/h, cu perioade de viscol și vizibilitate redusă.

De asemenea, se așteaptă o răcire semnificativă a vremii la începutul săptămânii, cu temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse între -8 și 0 grade.

În noaptea de marți spre miercuri, se vor înregistra temperaturi minime extrem de scăzute, atingând -20…-18 grade în nord, centru și est.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție, să evite călătoriile neesențiale și să fie pregătiți pentru condiții de iarnă severă.

Conducătorii auto sunt îndemnați să circule cu prudență și să fie echipați corespunzător pentru drumurile înzăpezite și înghețate.