După ce copiii au revenit la școală după vacanța de iarnă, medicii se pregătesc pentru o creștere semnificativă a numărului de cazuri de gripă și infecții respiratorii.
În contextul în care spitalele sunt deja sufocate de pacienți, medicii fac apel la profesori să identifice elevii bolnavi și să îi îndrume pe părinți spre medic.
Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea antigripală a elevilor și a personalului din învățământ.
În același timp, părinții sunt îndemnați să nu trimită la școală copii care au simptome de răceală, pentru a preveni răspândirea virusurilor.
“Învațați-i pe copii să se spele corect pe mâini, să-și sufle nasul în batistă și să-și acopere gura atunci când tușesc sau strănută”, subliniază Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București.
În ciuda popularității suplimentelor alimentare în acest sezon, Apostolescu atrage atenția că sistemul imunitar se poate întări doar prin contactul cu microbii și recomandă vaccinarea.
De asemenea, dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, subliniază că vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva gripei.
În cazul în care, chiar și așa, copii se îmbolnăvesc de gripă, trebuie izolați imediat la domiciliu, boala putând duce la complicații serioase și chiar deces.
Pentru a evita infecțiile cu transmitere respiratorie, dr. Popovici recomandă evitarea aglomerărilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, purtarea măștii atunci când este necesar și vaccinarea împotriva gripei.
“Optați pentru o alimentație bogată în minerale și vitamine, evitați expunerea la frig și efortul fizic excesiv și hidratați-vă corect”, adaugă medicul.