Focșaniul sărbătorește în stil grandios 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a anunțat un program plin de evenimente pentru a marca 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Sărbătoarea, care va fi marcată printr-un întreg traseu de vizitare a principalelor obiective istorice ale orașului și o serie de evenimente culturale, va avea ca moment culminant un concert extraordinar susținut de maestrul Gheorghe Zamfir.

În dimineața zilei, vizitatorii vor avea oportunitatea de a participa la un tur ghidat al orașului, organizat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani, în parteneriat cu ghidul de turism Florin Daniel Sima.

În cadrul acestui tur, colecționarul Petru Mincu va prezenta fotografii cu imobile din Focșani din perioada interbelică.

Traseul include vizite la numeroase biserici istorice, casa Alaci și fostul Palat de Justiție.

Din program nu lipsește nici partea spirituală, la Catedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” Focșani fiind oficiată o Slujba de Tedeum, de către Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Un simpozion cu tema “Uniți prin Istorie. Spațiul Românesc la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române” va avea loc la fostul Tribunal din Municipiul Focșani, începând cu ora 12.00. Dezbaterea va aduce în atenție subiectul “Românii și Războiul din Ucraina: Unitate, Solidaritate, Integrare Europeană”, lucrările urmând a fi moderate de profesorul universitar dr. Octavian Țîcu din Republica Moldova.

Vor lua cuvântul personalități din mediul academic, cultural și civic atât din România, cât și din Republica Moldova și Ucraina.

La ora 16.00, în Piața Unirii din Focșani, va avea loc un ceremonial militar dedicat Unirii Principatelor Române.

Iar momentul de apogeu al zilei va fi concertul extraordinar susținut de maestrul Gheorghe Zamfir, la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focșani, împreună cu invitații săi de marcă.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a militarilor Garnizoanei Focșani, pe un traseu stabilit, însoțiți de Muzica Militară a Garnizoanei Focșani, care va interpreta un potpuriu de muzică militară patriotică.

Vă aștept cu drag pe toți ca să aniversăm împreună 165 de ani de la Unirea Principatelor Române căci Unirea Națiunea a făcut-o, aici, la Focșani!, a transmis primarul Cristi Misăilă.