Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii crestinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima din Postul Mare. Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Credinţa spune că trebuie să mergem la biserica pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta. În Vinerea Mare, in tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineaţa, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculţi prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul. În această perioada, până la Învierea Domnului, credinţa şi obiceiurile romanilor se întalnesc. Câteva sfaturi duhovnicesti pe care oamenii ar trebui sa le respecte cu sfintenie, i-ar putea ajuta să aibă sanatate şi prosperitate în toată perioada anului. Credincioşii merg la Biserică pentru a se spovedi şi pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Din bătrâni, sunt respectate cateva traditii care sunt acceptate si de Biserica Ortodoxa.
În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scaldau tainic în ape curgătoare crezând ca, in felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seara, însa, întreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserică pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta. Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouale fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roșu deoarece această culoare este sângele Mantuitorului. În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcătelor şi pentru a avea spor şi sanatate.
Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart câni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumanare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se întorc acasă. Scăldatul ritual. Este un simbol al curăţării trupeşti şi sufleteşti care se face în Vinerea Mare. De asemenea, în Duminica Paştelui, credincioşii se spală cu apă in care au pus un ou roşu si un bănuţ de argint.