Cabinetele de medicină de familie își vor putea deschide puncte secundare de lucru în anumite localități din țară, după cum stipulează o propunere legislativă ce a primit recent votul decisiv la Camera Deputaților. Când se va aplica, modificarea va permite accesul mai multor români la acest tip de servicii medicale.
În esență, Proiectul de lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii va permite mai multor pacienți, în special celor din zona rurală, să beneficieze de servicii medicale de familie. Proiectul de act normativ a trecut miercuri de votul deputaților și mai are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit proiectului legislativ, medicii de familie vor avea posibilitatea de a deschide, pe lângă un cabinet principal, cel mult două puncte secundare de lucru. Aceste puncte secundare de lucru se vor putea deschide doar în localități în care nu funcționează un alt cabinet medical cu specialitatea medicină de familie. Concret, medicii de familie vor putea deschide un cabinet secundar într-o localitate doar dacă nu mai există un alt asemenea cabinet în respectiva localitate.
Pe lângă condiția de mai sus, medicii de familie care deschid puncte secundare de lucru trebuie să asigure la acestea un program fracționat de minimum zece ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste aceasta, adică acel cabinet de medicină de familie trebuie să fie deschis timp de cel puțin 40 de ore pe lună. Prin adoptarea acestei propuneri legislative li s-ar oferi, precum medicilor din alte specialități sau anumitor cadre universitare, și medicilor de familie posibilitatea de a presta servicii suplimentare față de norma de bază prin act adițional la contractul existent cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Inițiatorii consideră că ceea ce trebuie urmărit după introducerea acestei măsuri „va fi scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie, prin punerea la dispoziția pacienților a acestei facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână”.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.