Aproape 60 de vrânceni și-au pierdut viața în accidente de muncă

Sursa foto:ronps.ro
Sursa foto:ronps.ro

În ultimii zece ani, în judeţul Vrancea, au fost înregistraţi 362 de accidentaţi, din care 305 s-au ales cu incapacitate temporară de muncă, iar alți 57 și-au pierdut viața. Asta arată un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea prezentat în cadrul ședinței comisiei de dialog social care a avut loc joi, la Prefectura Vrancea. Reprezentanții ITM menționează că anul trecut 42 de persoane au fost accidentate la locul de muncă, iar alte 5 și-au pierdut viața.  Decesele s-au înregistrat domeniul de transport şi depozitare (1 deces); de salubritate (1 deces); de administraţie publică (1 deces) și de construcţii (2 decese).

Cele mai multe accidente s-au produs ca urmare a instruirii necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ceea ce conduce la concluzia că procesul de instruire al lucrătorilor a avut în aceste cazuri un caracter formal. Reprezentanții ITM Vrancea au mai menționat că alte motive mai sunt neasigurarea de către angajatori a condiţiilor de securitate la locurile de muncă, verificarea necorespunzătoare a modului în care lucrătorii şi-au însuşit normele şi măsurile cu care au fost instruiţi, încredinţarea de sarcini unor executanţi pentru care aceştia nu sunt pregătiţi. Au fost și cazuri în care muncitorii sunt de vină pentru producerea de accidente, respectiv nerespectarea de către lucrători a normelor de securitate,  expunerea, în afara sarcinii de muncă, la riscuri, efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă , neutilizarea echipamentului individual de protecție în timpul procesului de muncă.

Subprefectul Cristina Stoica le-a cerut reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea să acorde o atenție  deosebită respectării condițiilor de securitate și sănătate în muncă la firmele care sunt verificate. Potrivit raportului anul trecut, la nivelul județului Vrancea nu a fost înregistrat niciun caz de boală profesională. Cazurile de suspiciune de boală profesională (afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă), se cercetează de către Direcţia de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Știri despre: , ,